Gazoductul „Nord Stream-2” va fi analizat la summitul Uniunii Europene de la mijlocul lunii decembrie

La summitul Uniunii Europene, care va avea loc în perioada 17-18 decembrie şi care va fi dedicat dezbaterilor referitoare la piaţa internă, se va analiza şi realizarea proiectului „Nord Stream-2”, anunţă publicaţia EurActiv, care face trimitere la o sursă ce cunoaşte situaţia.
Luni, 30 noiembrie, Lituania, Letonia, Estonia, Polonia, Ungaria, România și Slovacia au trimis o scrisoare comună la Bruxelles, prin care dezaprobă construirea gazoductului „Nord Stream-2”. Aceste ţări susţin că acest proiect de gazoduct ar putea consolida dependența Europei de gazul din Rusia, afectează grav securitatea energetică a ţărilor din centrul Europei şi din toată Uniunea Europeană, va contibui la continua destabilizare a situaţiei din Ucraina.
Mai târziu, Alexander Novak, ministrul rus al energiei, a spus că o astfel de reacție din partea unor state membre ale UE este politizată, iar decizia cu privire la proiectul  „Nord Stream-2” trebuie să se bazeze pe legislația existentă.
La rândul său, sursa agenţiei RIA Novosti, aflată în preajma conducerii UE, se îndoieşte că proiectul „Nord Stream-2” va fi discutat la reuniunea şefilor de state din UE ce va avea loc la mijlocul lui decembrie. „Nu putem exclude, desigur, eventualitatea unor dezbateri, dar această problemă nu se află pe ordinea de zi”, a spus sursa. Aceeaşi sursă crede că liderii pot discuta problema securității energetice a Uniunii Europene, în general. „Însă mă îndoiesc, deși, desigur, nu putem spune cu siguranţă că aceste dezbateri vor fi direcționate către proiecte specifice,” a spus sursa.
Întrebată dacă e posibil ca scrisoarea respectivă, referitoare la proiectul „Nord Stream-2”, să fie prezentată spre dezbatere la acest summit, sursa a subliniat: „Eu știu că există o scrisoare, dar nu cred că va fi pusă în discuţie.”
Proiectul gazoductului „Nord Stream-2” presupune construirea a două conducte cu o capacitate totală de 55 de miliarde de metri cubi de gaze naturale anual, care vor porni de pe ţărmul Federaţiei Ruse de la Marea Baltică şi vor ajunge până în Germania. Gazprom va deţine în cadrul proiectului 50% din acţiuni, iar BASF, E.ON, Engie, OMV, Shell vor avea câte 10%.
Se preconizează ca noul gazoduct să se construiască în paralel cu gazoductul „Nord Stream-1”.

(http://ria.ru – 6 decembrie)