La aniversare, Teatrul Naţional Radiofonic îşi omagiază valorile: Radu Beligan – 97 de ani

TNR BeliganLuni, 7 decembrie 2015, la ora 11:00, la clubul de la hotelul Ramada Majestic de pe Calea Victoriei din Bucureşti, Teatrul Naţional Radiofonic îl sărbătoreşte pe marele actor, regizor şi animator de teatru Radu Beligan, la împlinirea vârstei de 97 de ani, prin lansarea premierei radiofonice a spectacolului Lecţia de violoncel, de Mona Radu.

Pentru Teatrul Naţional Radiofonic, montarea piesei Lecţia de violoncel, de Mona Radu, a reprezentat un prilej de a imortaliza o admirabilă creaţie a maestrului Radu Beligan, marele său succes de pe scena Teatrului Metropolis din Bucureşti, o ocazie de a capta şi de a păstra talentul său uriaş, bucuria de a trăi cu aceeaşi intensitate emoţia artistică, dorinţa de a juca, de a se dărui publicului, de a face un benefic schimb de energii cu partenerii şi, în egală măsură, cu spectatorii. Nu în ultimul rând, este de subliniat extraordinara valoare de document artistic, a spectacolului radiofonic Lecţia de violoncel, ilustrând unul dintre rolurile esenţiale ale Radioului public, acela de tezaurizator de valori, într-o bogată şi elocventă arhivă sonoră.

Scrisă special pentru marele actor Radu Beligan, de către autoarea Mona Radu, piesa Lecţia de violoncel este o comedie suculentă, antrenantă şi extrem de ofertantă pentru actori, astfel încât, alături de maestru, în spectacol izbutesc roluri remarcabile interpreţi din generaţii mai tinere, precum Lamia Beligan, Marius Manole, Tania Popa.

La cei 97 de ani, pe care-i va împlini pe 14 decembrie, aplauzele noastre se îndreaptă cu aceeaşi iubire spre maestru: pentru consecvenţa şi nobleţea prezenţei sale scenice, pentru forţa sa de mare actor, pentru bogăţia de stări, de gânduri şi de situaţii întruchipate de-a lungul carierei. La mulţi ani, maestre Radu Beligan!

Premiera radiofonică a spectacolului Lecţia de violoncel va avea loc luni, 14 decembrie 2015, la ora 23:05, la Radio România Actualităţi.

Adaptarea radiofonică: Dan Puican. Regia artistică: Felix Alexa, în colaborare cu Dan Puican. În distribuţie: Radu Beligan, Lamia Beligan, Marius Manole, Tania Popa, Eugen Cristea. Regia de montaj: Monica Wilhelm şi Florina Istodor. Regia de studio: Violeta Berbiuc. Regia muzicală: Patricia Prundea. Producţia şi coloana sonoră: Vasile Manta. Redactor: Domnica Ţundrea.