Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Educaţiei, cel al Sănătăţii şi cel al Afacerilor Interne vor primi mai mulţi bani anul viitor

Proiectul de buget pentru anul viitor – aflat în dezbatere publică – va fi adoptat în şedinţa de guvern din această săptămână după care va merge în Parlament pentru dezbatere şi aprobare.
Reporter: Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Educaţiei, cel al Sănătăţii şi cel al Afacerilor Interne vor primi mai mulţi bani anul viitor, în timp ce Minsiterul Transporturilor, al Muncii, Ministerul Justiţiei şi cel al Finanţelor vor avea alocate mai puţin fonduri. Veniturile bugetare prognozate pentru anul viitor sunt cu 3,6 miliarde de lei mai mari decât anul acesta. Cheltuielile majorate cu aproximativ 13 miliarde de lei ar urma să acopere inclusiv măsurile de relaxare fiscală apronate de guvern şi parlament în anul 2015. În bugetul de stat pentru anul 2016, se va regăsi inclusiv creşterea cu 10% a salariilor bugetaruilor, în schimb, salariul minim pe economie nu va fi majorat de la 1 ianuarie deoarece este nevoie mai întâi de un studiu de impact asupra sectorului privat şi asupra competitivităţii României. În ceea ce priveşte pensiile administrate privat, majorarea ar urma să fie de doar 0,1 % anul viitor şi nu de 0,5% aşa cum era prevăzut anterior.