Preşedintele Barack Obama s-a adresat naţiunii americane, la câteva zile după masacrul de la San Bernardino

Preşedintele american, Barack Obama, a promis că va distruge Statul Islamic şi a pledat pentru menţinerea actualei strategii în lupta împotriva grupării jihadiste. Aceasta implică bombardarea poziţiilor jihadiste de către aviaţie şi folosirea limitată a forţelor speciale, însă nu şi operaţiuni terestre ale armatei americane în Siria şi Irak. Barack Obama s-a adresat naţiunii americane la câteva zile după masacrul de la San Bernardino, în care 14 persoane au fost ucise de simpatizanţi ai Statului Islamic, şi în contextul în care încrederea publicului în eficienţa strategiei sale a scăzut.
Corespondenţă din Washington – Reporter: Doina Saiciuc – Preşedintele Obama şi-a apărat încă o dată strategia, arătând clar că nu va trimite forţe terestre în regiune.
Barack Obama: Cu strategia pe care o folosim acum, lovituri aeriene, forţe speciale, lucrând cu forţele locale care luptă pentru a recuceri controlul propriei lor ţări, vom realiza o victorie durabilă şi aceasta nu va cere să trimitem o nouă generaţie peste Ocean pentru a lupta şi a muri pentru încă un deceniu, pe pământ străin. Ne reexaminăm constant strategia pentru a hotârî când trebuie să luăm măsuri suplimentare pentru a ne realiza obiectivul. De aceea, am cerut Departamentului de Stat şi Departamentului Securităţii Naţionale să reexamineze programul Visa Waiver, sub umbrelă căruia femeia teroristă din San Bernandino a venit în această ţară.
Reporter: Este probabil, însă, că va fi emisă o corectură de către Casa Albă, întrucât terorista a venit în Statele Unite din Pakistan printr-o viză de logodnică.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 decembrie