Guvernul a adoptat proiectul bugetului de stat şi pe cel al asigurărilor sociale pe anul 2016

Guvernul a adoptat astăzi proiectul bugetului de stat şi pe cel al asigurărilor sociale pe anul 2016. Documentele au fost trimise parlamentului. Premierul Dacian Cioloş spunea că acest buget este construit pe principiul eficienţei şi al transparenţei. Sume suplimentare sunt alocate pentru educaţie, sănătate şi transporturi, mai spunea premierul, care vorbea şi de stimularea investiţiilor private.
Dacian Cioloş: Noi sperăm ca prin măsurile pe care intenţionăm să le luăm pe partea economică, prin colaborarea dintre guvern cu sectorul economic, să atragem cât mai mulţi din aceşti bani în investiţii, care să ducă la creştere economică. Deci, este vorba nu doar de ceea ce poate să facă bugetul de stat pentru a stimula economia, ci şi de modul cum putem încuraja sectorul privat să contribuie la acest proces.

* * * * * *

PNL va susţine bugetul pe anul viitor, deoarece în mare parte priorităţile ce vizează cheltuielile publice sunt cuprinse în proiect.
Alina Gorghiu, co-preşedinte PNL: Condiţiile pe care Partidul Naţional Liberal le-a pus Cabinetului Cioloş au fost realizate, vorbim de investiţiile, care de la 33 la 37 de miliarde, au crescut. Investiţiile publice în economie sunt cele care generează plusvaloare în economie, cele care generează locuri de muncă. Avem un plus la educaţie, un plus la sănătate, plusul la buget pentru armată.

* * * * * *

ALDE este nemulţumit de proiectul de buget, pe care îl consideră lipsit de viziune economică şi de obiective clare. Co-preşedintele formaţiunii, Călin Popescu-Tăriceanu, a criticat anularea măsurii de creştere a salariului minim pe economie.
Călin Popescu-Tăriceanu: Această măsură de creştere a salariului minim este o măsură absolut obligatorie, prin prisma faptului că România nu trebuie să rămână o ţară care are o economie competitivă datorită salariilor mici. Dacă vom rămâne cu salarii mici, România va ajunge în continuare să rămână o ţară de categoria a doua în spaţiul Uniunii Europene.

* * * * * *

 În opinia Partidului Social Românesc, guvernul ar trebui să prezinte în parlament, odată cu legea bugetului de stat, şi o lege de execuţie bugetară.
Preşedintele partidului, senatorul Mircea Geoană: Nimic nu împiedică acest guvern să vină cu elemente calitative cu privire la ţintele pe care le urmăresc: reducerea sărăciei, scăderea abandonului şcolar, crearea de locuri de muncă. România este una dintre puţinele ţări europene în care o astfel de lege de execuţie bugetară, aspectul calitativ al bugetului nu există, din punct de vedere legal.