Revista presei internaţionale, 9 decembrie 2015

Un nou semnal de alarmă este tras în privinţa creşterii numărului luptătorilor străini care pleacă în Siria şi Irak să se alăture grupării ISIS. Presa internaţională reia datele unui raport publicat la New York de către o firmă de consultanță specializată în domeniul informaţiilor, care arată că faţă de anul trecut, numărul luptătorilor străini este mai mare decât dublu. The Telegraph preia date din raportul companiei Soufan Group, arătând că dacă în 2014, numărul luptătorilor străini era de aproximativ 12.000, acum variază între 27.000 şi 31.000. Cei mai mulţi provin din Orientul Mijlociu, Maghreb, Europa şi fostele state sovietice. Un procent de 20-30% dintre luptătorii instruiţi în Siria şi Irak se întorc acasă, furnizând provocări majore agenţiilor de securitate, comentează The Telegraph.
Autorităţile europene adoptă măsuri sporite de securitate, după cum observă El Mundo, care scrie că în Spania poliţia a arestat două persoane care făceau parte din gruparea ISIS. Cei doi sunt acuzaţi că fac parte dintr-o reţea de racolare de jihadişti, utilizând reţelele de socializare. În Franţa, o grupare de militanţi ISIS a fost destructurată de serviciile de securitate iar procuratura cere pedepse de până la 18 ani de închisoare pentru membrii celulei, arată Le Figaro. Şi în România a fost reţinută o persoană suspectă de terorism, notează TASS. Un tânăr de 17 ani din Craiova a fost reţinut de poliţie pentru propagandă în favoarea ISIS.
Agenda globală de securitate continuă să fie marcată şi de conflictul din Irak şi Siria, care adună tot mai mulţi actori şi se complică pe zi ce trece cu noi ramificaţii. Un submarin rusesc, dotat cu rachete de croazieră, a ajuns în apropiere de coasta Siriei, notează ziarul Korrespondent din Ucraina. Acesta precizează că submarinul Rostov pe Don face parte dintr-un proiect de submarine aproape nedetectabile şi că este dotat cu rachete de croazieră ‘Kalibr PL’, similare celor lansate de nave de război ruseşti din Marea Caspică asupra unor poziţii ale ISIS. Un raport al Amnesty International arată că organizaţia teroristă Statul Islamic a profitat de pe urma transferurilor iresponsabile de armament către Irak, impresionantul arsenal de care dispune fiind de fapt compus din arme de fabricaţie străină depozitate la Mosul, oraş cucerit de ISIS în 2014. Sub titlul „Comerţul nechibzuit cu arme alimentează crimele de război ale ISIS în Irak şi Siria”, Newsweek comentează – cităm – că „anii de război, comerţul nestăvilit şi controlul lax al armelor care călătoresc transfrontalier au furnizat militanţilor ISIS un arsenal sofisticat”. Raportul arată că armele provin din 25 de ţări, printre care SUA, China, Belgia, Franţa, Rusia şi Germania.
Reţinem din presa internaţională şi aspectele legate de acutizarea dialogului diplomatic între Moscova şi Ankara în urma doborârii unui avion rusesc de către Turcia. După ameninţări cu sancţiuni sau dezvăluiri ale unor posibile fraude, acum disputa se mută pe teritoriul Irakului. Rusia apreciază prezenţa militarilor turci în Irak, lângă Mosul, drept „ilegală şi inacceptabilă”. Potrivit ziarului turcesc Zaman, autorităţile ruseşti spun că Turcia nu îşi poate menţine soldaţii în zonă în lipsa unei solicitări sau aprobări a administraţiei de la Bagdad. Acelaşi ziar aminteşte că incidentul aviatic dintre cele două state nu a fost singular, în 1976 fiind doborât un avion turcesc de apărarea fostei URSS, pe motiv că a încălcat spaţiul aerian al Moscovei. Iar în 2012, un alt avion turcesc a fost doborât în Mediterana în apele internaţionale de o rachetă de fabricaţie rusească.
Din agenda politică europeană, presa reţine că preşedintele Consiliului European i-a trimis o scrisoare deschisă premierului britanic prin care îi transmite că nu există „niciun consens” între statele membre cu privire la interzicerea accesului imigranţilor din UE aflaţi în Marea Britanie la ajutoarele sociale. Publicaţia New Europe din Belgia aminteşte că aceasta este una dintre principalele condiţii puse de premierul britanic pentru menţinerea ţării sale în Uniunea Europeană. Problema imigranţilor urmează să fie discutată de David Cameron şi cu autorităţile de la Bucureşti, în cadrul vizitei pe care o face astăzi în România.
Vaticanul a marcat începutul Jubileul Extraordinar al Milostivirii, eveniment care se va încheia în noiembrie 2016. Sub titlul „Doi Papi la un Jubileu. Fotografia care va rămâne în istorie”, Il Giornale scrie că Papa Francisc I și Papa emerit Benedict al XVI-lea au fost văzuţi îmbrățișându-se şi intrând aproape simultan pe Poarta Sfântă a Bazilicii San Pietro. Ceremonia a fost urmărită de mii de pelerini iar difuzarea televizată a avut loc sub coordonarea celebrului regizor german Wim Wenders, menţionează la Repubblica.

Florin Matei, Agenţia de presă RADOR