2015. december 10

Románia a jövőben is részt veszt a Resolute Support, KFOR és ALTHEA küldetésekben

Az Ország Legfelsőbb Védelmi Tanácsának csütörtöki ülésén hozott döntés értelmében Románia a jövő évben is részt vesz a NATO Eltökélt Támogatás (Resolute Support) nevű afganisztáni és a koszovói KFOR-misszióban, valamint az Európai Unió bosznia-hercegovinai, az EUFOR ALTHEA-küldetésben. A román védelmi minisztérium 1.181 katonát – 158-al többet – küld a NATO különböző békefenntartó misszióiba, mig a belügyminisztérium 1.530 csendőrrel és rendőrrel – azaz tavalyhoz képest 91-el kevesebbel – vesz részt az Európai Unió, az EBESZ, a NATO és az ENSZ égisze alatt szervezett küldetésekben, közölte az Elnöki Hivatal.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.10)

Az átlagkereset és a gazdaság növekedése kedvezően érezteti hatását

Az átlagkereset és a gazdaság növekedése kedvezően érezteti hatását a kereskedelem és a fogyasztás statisztikai adataiban is. A lakóssági fogyasztás élénkülése nyomán az év első 10 hónapjában az import túlhaladta az 52 miliárd eurót, azaz 7%-al volt nagyobb az előző esztendő ugyanezen időszakához képest.Az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint az export mérsékeltebb, mindössze 4%-os növekedést könyvelt el, igy a kereskedelmi mérleg deficitje 6,5 miliárd euró volt. Októberben a nettóbér 10%-al volt nagyobb a tavalyi év ugyanezen időszakához mérten. A magasabb jövedelmek ösztönzőleg hatnak úgy a cégekre, mind a lakóssági fogyasztásra. A lakósság nagy része azonban főleg importból származó élelmiszertermékeket fogyaszt, ami a kereskedelmi mérleg hiányának növekedéséhez vezet. A statisztikai adatok szerint, például, a tejimport volumene októberben megduplázódott, mig ez év első tiz hónapjában 20%-al volt nagyobb az importból származó tejfogyasztás. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.10)

Hans Klemm, az USA bukaresti nagykövete megtekintette a craiovai Ford gyárat

Hans Klemm, az USA bukaresti nagykövete megtekintette a craiovai Ford gyárat, amely a legfontosabb amerikai befektetés Romániában. A nagykövet méltatta a craiovai üzemben alkalmazott gyártási technológiát, kihangsúlyozva azonban, hogy a gyár tevékenységének javitása érdekében nélkülözhetetlen a közúti infrastruktúra fejlesztése – főleg a Craiova és Piteşti közötti autópálya megépitése -, valamint a fiskális stabilitás. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -12.10)

Az aradi vasútállomás a legmodernebb Kelet-Európában

Az aradi vasútállomás a legmodernebb Kelet-Európában, mig a vasúállomás forgalomirányító és ellenőrző rendszere egyedi a kontinensen, mondotta Dan Costescu szállitásügyi miniszter a vasútállomás felújított épületének átadáskor. Mint hozzáfűzte, a jövő évi költségvetésben előirányozták tiz új utasszállitó szerelvény megvásárlását is. Megjegyzendő, hogy 2012-ben nagyszabású pályafelújítás kezdődött a Kürtös és Piski közötti 150 km-es szakaszon, aminek része volt az aradi állomás felújítása is. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.10)

Az RMDSZ szerint „elsiették” a jövő évi költségvetés-tervezet kidolgozását

Borbély László, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke csütörtöki, marosvásárhelyi sajtóértekezletén úgy vélte, hogy a 2016-os költségvetés tervezetét „elsiették” és az RMDSZ parlamenti frakciója e tervezet megvitatása után dönt arról, hogy milyen álláspontra helyezkedik a parlamenti szavazáson. Mint hozzáfűzte, az RMDSZ azt javasolta – amit el is fogadtak -, hogy a jövőben forditsanak több pénzt a helyi infrastruktúra javitására és utaljanak ki 3%-al több pénz a nemzeti kisebbségek egyesületeinek. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.10)/rganciu