Creşterea salariului minim pe economie va fi analizată la Ministerul Muncii

Creşterea salariului minim pe economie de la 1 ianuarie propusă de sindicate va fi analizată vinerea viitoare la Ministerul Muncii. Acolo se vor întâlni reprezentanţi ai Ministerului de Finanaţe al confederaţiilor patronale reprezentative şi ai sindicatelor. Discuţii pe această temă au fost şi ieri. Redactorul nostru Petruţa Obrejan face o sinteză.
Reporter: Premierul Dacian Cioloş s-a prenunţat printr-un dialog deschis şi pragmatic cu sindicatele, precizând că va discuta toate subiectele solicitate de către cele cinci confederaţii sindicale.
Dacian Cioloş: Am luat notă şi de solicitarea dumneavoastră privind convocarea Comisiei tripartite. Este important, înainte de a convoca această comisie să stabilim clar şi din punctul meu de vedere cine participă la această comisie.
Reporter: În ceea ce priveşte majorarea salariului minim pe economie, purtătorul de cuvânt al Guvernului afirma că există multe argumente în favoarea acestei măsuri dar şi multe semne de întrebare. De aceea, Executivul intenţionează să ia o decizie nu sub presiune ci pe baza unei analize: „Domnii sindicalişti au prezentat date interesante legate de motivaţia creşterii pe care o propun. Le luăm în considerare, am luat notă de ele, care este şi datoria Ministerului Muncii şi a Ministerului Finanaţelor şi a Guvernului de a face propria analiză de oportunitate”.
Reporter: Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, spunea la rândul său că sindicatele sunt deschise acestei analize.
Bogdan Hossu: Întrucât s-au ridicat câteva aspecte tehnice legate de implicaţiile creşterii salariului minim, a rămas stabilita ca vinerea viitoare la Ministerul Muncii să existe o întâlnire pentru a finaliza analiza necesară finalizării unei decizii legate de salriul minim pe economie garantat în plată de la 1 ianuarie 2016.