La Măgurele se construieşte una din marile infrastructuri de cercetare ale Europei, laserul cu lumina intensă, proiectul ELI-NP

Actualul Institut pentru Fizică şi Inginerie Nucleară poartă numele lui Horia Hulubei, fondatorul Institutului de Fizică Nucleară. El a ales şi a predat apoi ştafeta unor oameni de ştiinţă mai tineri, cum era doctorul Ion Ursu, care a construit Platforma Măgurele. Astăzi, este momentul pentru un nou salt în timp. La Măgurele se construieşte una din marile infrastructuri de cercetare ale Europei, laserul cu lumina intensă, proiectul ELI-NP, care va aduce aici ceva ce încă nu există în lume, laserul de 20 de petawatti, în condiţiile în care acum avem în România una din rarele instalaţii de acest tip, de un petawatt. Construcţia laserului a început în 2013. Academicianul Victor Nicolae Zamfir ne-a propus ieri un exerciţiu.
Victor Nicolae Zamfir: În decembrie 2015 suntem exact la mijloc. Este unul dintre motivele pentru care această întâlnire este simbolică. Suntem exact la mijlocul implementării. Se termină şi faza întâi de finanţare din fonduri structurale care, ştiţi bine, se termină în decembrie. Proiectul are, aş zice, patru componente. Sunt marile echipamente, laserul de mare putere şi Sistemul de Fascicul Gamma, care e un accelerator, cuplat cu laser, experimentele şi clădirea.
Reporter: Clădirea acum este în faza de amenajare a spaţiului interior. Am stat în ceea ce va fi sala de comandă şi control a laserelor, vor fi două de 10 petawatti fiecare. Priveam printr-un ciclop care încă nu avea sticlă, spre un ecran mare, amplasat chiar în sala laserelor, ca printr-o poartă a timpului şi urmăream un film documentar făcut de DIGI World, în câteva zile este programat spre difuzare. Apoi am vizitat clădirea, însoţiţi de doi cercetători care ne-au invitat să vedem cu ochii minţii, deocamdată, ce va funcţiona aici, în curând. Adesea apărea cuvântul unicat sau expresia „nu există ceva de acest tip în lume”. Laserele sunt gata; la începutul lunii s-a marcat acest moment împreună cu producătorul francez Thales. Pentru acest laser a fost nevoie de foarte multă inovare, de soluţii noi. La fel, la Măgurele.
-: Această sală este destinată pentru două sisteme de măsură, vom avea un sistem de măsură montat în zona unde se vor produce electroni şi vom accelera electroni cu lasere de mare putere şi în partea dreaptă vor fi experimente dedicate fizicii nucleare cu lasere de mare putere, care este unul între primele şi cele mai importante scopuri ale cercetării cu lasere de mare putere de la Măgurele. Cei doi laseri pot să fie transportaţi în sala următoare, într-o sală unde se pot face experimente combinate între laserii de Mare putere şi  Fascicul Gamma, care va fi produs. Nicăieri în lume nu există posibilitatea să se facă aceste experimente de tip combinat, între lasere de mare putere şi Fascicule Gamma, care şi ele sunt fascicule unice în lume, prin modalitatea şi energiile care se obţin în acest sistem.
Reporter: Cercetătorii se gândesc deja la saltul la laserul de 200 de petawatti. Trebuie să se construiască tot la Măgurele, pentru că prin ELI-NP se va acumula o experienţă unică: Măgurele va fi reper pe harta cercetării în lume.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI