Corpii străini esofagieni

În tractul gastrointestinal pot ajunge diverși corpi străini, dintre aceștia cei mai mulți trec spontan, dar unii dintre ei se pot opri producând anumite simptome, chiar perforație.

corpi strainiDomnul dr. Adrian Ilie, medic primar O.R.L. la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” explică ce anume determină oprirea corpului străin la nivelul esofagului.

dr. Adrian Ilie: Ingestia pe căile naturale, la copii de obicei sub vârstă de 5 ani prin lipsa de supraveghere, la adult prin stare de ebrietate sau obiceiul de a mânca repede și nemestecat, iar la vârstnici din cauza danturii deficitare cu proteză totală care poate determina oprirea corpului străin la nivelul esofagului, producând aceasta patologie des întâlnită în practica medicală. Fixarea corpului străin în esofag are loc la nivelul unor strâmtori fiziologice sau la nivelul unor stenozări patologice, în cazul unor tumori esofagiene. Mai frecvent întâlnite sunt: fragmente de oase, sâmburi, nasturi, monede, boluri alimentare, proteze dentare întregi sau fragmente ale acestora, jucării de mici dimensiuni.

Reporter: Care sunt cele mai frecvente simptome pe care le prezintă o persoană ce a înghițit un corp străin?

dr. Adrian Ilie: În funcție de mărimea corpului străin, se instalează sindromul esofagian manifestat prin: disfagie (dificultate la înghițire), uneori afagie completă (imposibilitatea deglutiției) cu regurgitarea alimentelor pe care bolnavul le ingeră, senzație de corp străin, durere cervicală sau la nivelul pieptului, de la o simpla jenă până la forme violente cu exacerbare la tentativă de înghițire, hipersalivație (sialoree). Ulterior, prin complicații, poate apărea febra în urma infecției, deshidratare masivă sau casexie din cauza imposibilității alimentației, alterarea stării generale. Prin perforația esofagului, din cauza stagnării timp îndelungat a corpului străin sau prin lezarea directă a acestuia în cazul corpilor străini ascuțiți, pot apare infecții grave de vecinatate, ca flegmoane esofagiene, mediastinite supurate, pleurezii, abcese pulmonare sau hemoragii cataclismice, mortale prin leziuni ale vaselor mari de la nivelul gâtului sau toracelui.

Reporter: Ce investigații sunt necesare pentru stabilirea diagnosticului?

dr. Adrian Ilie: Diagnosticul se stabilește prin anamneză (sau interogatoriul bolnavului), examen radiologic, esofagoscopie practicată, de regulă, sub anestezie generală, care permite vizualizarea și extracția corpului străin. Majoritatea corpilor străini ajung în stomac și se pot elimina cu tranzitul intestinal, alteori se pot opri la alte niveluri decât cel esofagian, de aceea este necesară prezentarea la medic de urgență, chiar dacă simptomele s-au ameliorat pe moment. Trebuie făcut un examen minuțios al întregului aparat digestiv pentru prevenirea complicațiilor ulterioare.

Reporter: Cum putem să prevenim aceste incidente ?

dr. Adrian Ilie: Tratamentul corpilor străini esofagieni este, în primul rând, profilactic, în special în cazul copiilor mici, prin supravegherea strictă și respectarea indicațiilor de pe ambalajul jucăriilor (unde există avertizarea că acestea conțin piese mici și nu sunt recomandate la o anumită vârstă), respectarea principiilor de alimentație corectă, în funcție de vârstă sau situații patologice.

Reporter: În ce constă tratamentul?

dr. Adrian Ilie: Tratamentul medicamentos vizează ameliorarea stării generale prin hidratare, medicație împotriva durerii, antispastice, antibiotice pentru prevenirea sau tratarea infecției.

Se întrerupe alimentația orală, naturală până la controlul integrității esofagului și extragerea corpului străin, ulterior aceasta se reia progresiv, sub supraveghere.

Tratamentul curativ constă în extragerea corpului străin prin esofagoscopie, respectiv deschiderea esofagului pentru a îndepărta corpul străin.

Interviu realizat de Emilia Radu


Informațiile prezentate în aceasta rubrica au caracter orientativ și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate