ICRNY: Un spectacol-lectură cu piesa Gianinei Carbunariu prezentat la New York

Piesa de teatru Mihaela, tigrul din oraşul nostru este o ficțiune scrisă pe baza documentării asupra unui eveniment real: în 2011, o femelă-tigru siberian a scăpat de la Grădina Zoologică din Sibiu. Ea a fost împuşcată, după 3 ore de libertate, într-o pădure din apropiere.

„În timpul documentării, am făcut interviuri cu localnici din Sibiu, dar am fost interesată mai ales de opiniile lor despre oraş, despre ce ar trebui să însemne azi un oraş „european”, despre temerile lor, despre viața de zi cu zi, despre modul în care oamenii obişnuiți relaționează cu orașul lor, cu posibile pericole, dar şi cu pericole inventate, cu minoritățile, cu „străinii”, cu ceea ce este diferit. Tigrul este „străinul”, pericolul posibil sau inventat, acel ceva „diferit”, care pătrunde în realitatea noastră şi ne obligă să ne resetăm mintea. Tigrul este, totodată, „diferitul”, „străinul” care se află în interiorului fiecăruia dintre noi”. (Gianina Carbunariu)

Gianina Carbunariu, stabilită la Bucureşti, este regizor de teatru şi dramaturg. Din 2013 până în 2015, a fost lector la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, unde a predat cursuri de regie. De asemenea, a coordonat workshop-uri de teatru la Conservatorul şi la Université Libre din Bruxelles, precum şi la GalataPerform Theatre din Istanbul. Este membră-fondatoare a Asociației „DramAcum”, în cadrul căreia activează ca producător şi coproducător de proiecte de teatru independent. Spectacolele Gianinei Carbunariu au fost prezentate în festivaluri internaționale: în selecția oficială a Festivalului Avignon 2014, LIFT din Londra, Bienala “New Plays from Europe” din Wiesbaden, Festivalul “TransAmériques” din Montréal, New Drama Festival din Moscova, Dialog din Wroclav, Kontakt Festival din Torun, Konfrontacje Festival din Lublin, New Drama din Budapesta, Mladi Levi din Liubliana, Divadelna Nitra, New Drama din Bratislava, “20 Years After” la teatrul HAU din Berlin, Contemporary Balkan Scene – Centrul Onassis din Atena ş.a.
În străinătate, piesele sale au fost publicate de edituri precum: Oberon Books din Londra, Actes Sud din Paris, Martin E. Segal Center din New York, L’espace d’un instant – Paris, Theater der Zeit – Berlin. Rezidențe internaționale: Royal Court – Londra (2004) și CEC Artslink la Teatrul Lark din New York (2007). Premii recente: 2015 – Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol al anului 2014 cu De Vânzare / For Sale; 2014 – Premiul Senatului UNITER pentru spectacolul Tipografic Majuscul.

Cristina Modreanu este critic de teatru, curator şi expert în artele spectacolului, pendulând între Bucureşti şi New York. Este doctor în teatru al Universității de Artă Teatrală și Cinematografică București (2009), autoarea a cinci cărți despre teatrul românesc, între care “Utopii performative. Artiști radicali ai scenei americane în secolul 21” (Editura Humanitas, 2014), şi a numeroase articole publicate în reviste de cultură din România şi din străinătate.
În prezent, este redactor-şef al revistei de artele spectacolului “Scena.ro”, pe care a co-fondat-o în 2008, curator pentru evenimente teatrale şi lector universitar la Centrul de Excelență în Studiul Imaginii din cadrul Universității Bucureşti. În 2011-2012, a fost bursier Fulbright la New York University, precum și beneficiara unei burse post-doctorale, ca „Visiting Scholar” la Tisch School of the Arts, Departamentul de „Performance Studies”.
Cristina Modreanu a scris postfața pentru „roMania after 2000 – Five New Plays”, publicată de Martin E. Segal Theater Centre, The CUNY Graduate Center (New York, 2007) şi un capitol despre teatrul românesc în „Theater in Times of Change”, apărut la Theater der Zeit (2008). A contribuit la numerele speciale dedicate teatrului românesc de revistele „Theater” (Yale University, USA, 2009) şi „Alternative Théâtrales” (2010), şi a scris articole pentru „Slavic and East European Performance” (CUNY, New York, 2012), „New Theatre Quarterly” (London University, 2013), şi „PAJ” (New York, 2014).
Cristina Modreanu a fost curatorul celor mai importante festivaluri de teatru din România: Festivalul European al Artelor Spectacolului, Timişoara (2011-2013), Festivalul Național de Teatru (2008-2010), Festivalul Național al Dramaturgiei Româneşti (2006-2008) şi selecționer al FestCo – Festivalul Comediei Româneşti (2005-2006). Din 2014, Cristina Modreanu este curatorul Platformei Internaționale de Teatru Bucureşti, pe care a fondat-o, prima ediție având tema ”Viitorul este feminin”.
Pentru mai multe detalii: www.cristinamodreanu.com.

Tamilla Woodard este o regizoare de teatru americană, care a lucrat atât la nivel național, cât şi internațional. Este co-fondatoare, cu Ana Mărgineanu, a “PopUp Theatrics” – un parteneriat prin care creează evenimente teatrale de mare impact, prin colaborări dinamice cu oameni de teatru din întreaga lume. În prezent, funcționează ca Director Artistic al “The Five Boroughs / One City Project”, o inițiativă multi-anuală a “The Working Theater”. Proiectul susține formarea şi dezvoltarea a 5 echipe de dramaturgi / regizori de teatru, care lucrează în colaborare şi creează producții teatrale ce răspund comunităților locale din cele 5 cartiere ale New York City (Manhattan, Brooklyn, Queens, The Bronx şi Staten Island).
Este actualmente “Time Warner Directing Fellow” în cadrul “Women’s Project Theater Lab”, face parte din comunitatea artistică a “New York Theatre Workshop” în calitate de “Usual Suspect”, este absolventă a “The Lincoln Center Directors Lab” şi afiliată artistic la compania teatrală “New Georges”. Tamilla Woodard a absolvit programul de studii de actorie de la Yale University – School of Drama şi este deținătoarea Premiului “Charles Bowden”, din partea asociației “New Dramatists”, precum şi a Premiului “Josephine Abady”, oferit de “The League of Professional Theatre Women” (Liga Femeilor Profesioniste din Teatru).