Producătorul medicamentului Nurofen, sancţionat în Australia pentru înşelarea consumatorilor

Justiţia australiană a ordonat companiei Reckitt Benckiser retragerea de pe piaţă a mai multor sortimente ale analgezicului Nurofen. Curtea a stabilit că producătorul britanic şi-a înşelat consumatorii prin comercializarea de produse adaptate unor tipuri diferite de durere (migrenă, durere menstruală, lombară) care conţineau de fapt aceeaşi substanţă de bază, dar care erau de două ori mai scumpe decât varianta standard.

Australia este prima ţară în care se ia o decizie împotriva sortimentelor de Nurofen, prezente de altfel şi în Noua Zeelandă sau Marea Britanie, scrie Reuters. Purtătorul de cuvânt al companiei a refuzat să precizeze care este lista completă a ţărilor unde sunt vândute aceste produse, dar a afirmat că sancţiunea nu se aplică direct „altor state sau regiuni”. Ea a mai declarat că intenţia companiei nu a fost să-şi înşele clienţii, ci doar să-i ajute să se orienteze în acele magazine unde nu pot fi asistaţi de un farmacist, cum sunt supermarketurile.

Oficiul australian pentru protecţia consumatorului, organismul care a intentat procesul, a anunţat că Reckitt Benckiser  are un termen de trei luni pentru a retrage sortimentele de Nurofen din farmacii. Curtea urmează să stabilească şi o audiere în vederea aplicării unei amenzi.

Sursa: Reuters/NewsDaily.com
Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă