Convorbiri între preşedintele rus, Vladimir Putin şi secretarul de stat american, John Kerry

La Kremlin, la această oră, au început convorbiri între preşedintele rus, Vladimir Putin şi secretarul de stat american, John Kerry, consacrate, în special, conflictului din Siria şi Ucraina. În cursul dimineţii, oficialul american a avut convorbiri cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. Moscova şi-a exprimat speranţa că vizita secretarului de stat american va contribui la normalizarea relaţiilor dintre Rusia şi Statele Unite, ţări care, în ultimii ani, au avut o serie de divergenţe majore.

Corespondenţă din Moscova – Reporter: Alexandr Beleavschi – Deschizând întâlnirea, ministrul rus de externe a spus.
Serghei Lavrov: Preşedinţii Rusiei şi SUA au discutat de mai multe ori, în ultimele luni, problemele legate de necesitatea unei eficienţe mai mari în lupta împotriva terorismului. Pe această direcţie există în continuare probleme, pe care este necesar să le discutăm astăzi, în speţă în contextul continuarii lucrărilor Grupului internaţional de sprijin pentru Siria.

Reporter: Şeful diplomaţiei americane a declarat, la rândul său, că actualele convorbiri reprezintă o importantă oportunitate de a face paşi înainte în anumite probleme. Preşedinţii Putin şi Obama – a spus John Kerry – afirmând clar cu ocazia întâlnirilor din septembrie, de la New York, că vor să încerce să găsească o cale de a progresa în problema Siriei şi de a rezolva problema ucraineană.

John Kerry: Ceea ce este important de ştiut este că şi atunci când între noi au existat diferenţe, am fost capabili să lucrăm eficient asupra anumitor probleme.

Reporter: John Kerry a subliniat că Rusia şi SUA consideră ISIS o ameninţare pentru toate ţările. Sunt cei mai răi dintre terorişti, cu care negocierile sunt excluse şi care lasă naţiunilor civilizate doar opţiunea de a se uni, pentru a-i respinge şi distruge, a spus şeful diplomaţiei americane.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 15 decembrie