Perioada de prohibiţie instituită în 2006 la sturioni în Marea Neagră s-ar putea prelungi pentru încă 5 ani

Perioada de prohibiţie instituită în 2006 la sturioni în Marea Neagră s-ar putea prelungi pentru încă 5 ani, potrivit unui proiect de ordin de ministru. De asemenea, ar putea fi interzis şi pescuitul la calncan.
Prohibiţia sturionilor în apele teritoriale ale România  a fost instituită prin ordin de ministru în 2006 pentru 10 ani. Teoretic pescuitul sturionilor ar fi trebuit să fie reluat de luna viitoare numai că, la recomandarea autorităţii ştiinţifice „din cadrul Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării, a fost propus un proiect de ordin care să prelungească prohibiţia pentru încă 5 ani”. O altă specie valoroasă de peşte din Mare Neagră şi anume calcanul ar putea fi şi el prohibit din 2016.
Între timp, România a reuşit să convingă UE să nu blocheze, aşa cum îşi propusese, pescuitul din Marea Neagră a unor specii de peşti importante pentru industia de profil. Ministrul agriculturii, Achim Irimescu, i-a declarat aseară corespondentei noastre la Bruxelles că, după mai multe ore de negocieri, Consiliul pentru Agricultură a decis menţinerea neschimbată a cotei de calcan şi renunţarea la impunerea unei cote pentru rechinul din Marea Neagră.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (15 decembrie)