„Star Wars”, o religie cu milioane de adepţi

Societatea noastră s-a schimbat mult în ultimii 38 de ani. Însă, pare că timpul nu trece pentru ‘Star Wars’. Saga care a revoluţionat lumea cinematografiei în 1977, când George Lucas a adus în sălile de cinema prima peliculă, continuă să impresioneze masele. Filosofia care țese scenarii sale de succes, s-a transformat într-o religie pentru milioanele sale de fani, o religie care nu-şi pierde valabilitatea cu trecerea anilor. Războiul Stelelor continuă să facă furori în rândul copiilor şi al adulţilor. Admiraţia pentru lupta pe care imperiul o duce împotriva rebelilor s-a transmis de la o generaţie la alta. Este un fenoment ce merită toată atenţia, povestea mergând dincolo de afacerea multimilionară pe care o generează pentru producătorii săi, pentru cinematografe şi companii de merchandising.
‘Star Wars’ a fost un film revoluţionar la timpul său. Şi nu doar pentru că s-a transformat repede în cel mai mare succes la ghişee din istoria cinematografiei, ci şi pentru aportul său la genul science-fiction – atât pentru abordarea scenariului, cât şi pentru utilizarea unor inovatoare efecte speciale.
Filmul a construit un univers propriu cu o mitologie care are proprii mesia şi care reflectă problemele erei în care trăim: o democraţie în criză cu nişte instituţii slăbite şi mase manipulate, dar care aspiră să fie guvernate de cei mai buni.
‘Star Wars: Trezirea Forţei’ va fi lansat vinerea aceasta şi pentru un timp, ne va face să uităm criza care afectează sălile de cinema.
Traducerea: Veronica Popa

EL MUNDO (Spania), 16 decembrie