SOUTH CHINA MORNING POST: Sălbatici şi îmblăniţi: mii de ciobani furioşi iau cu asalt Parlamentul României

Aproximativ 4000 de ciobani au luat cu asalt Parlamentul României, indignaţi de o nouă lege care limitează numărul câinilor pe care îi pot deţine ca să le apere turmele.
Marţi, un poliţist din cadrul forţelor de intervenţie rapidă a lansat gaze lacrimogene asupra ciobanilor, unii purtând cojoace de oaie şi scuturând tălăngi. Câteva zeci de protestatari au escaladat zidurile Palatului Parlamentului din Bucureşti, în timp ce alţii au forţat porţile ca să intre în parcul parlamentului.
Ciobanii care au participat la protestele de marţi afirmă că restricţionarea numărului de câini ciobăneşti este absurdă.
O nouă lege, intrată recent în vigoare, prevede că turmele de oi pot fi păzite de un singur câine, iar în zonele montane, de maximum trei câini.
Legea este menită să împiedice câinii ciobăneşti să sperie animalele urmărite de vânători. Legea interzice totodată şi scoaterea oilor la păscut de la începutul lunii decembrie până la sfârşitul lunii aprilie, amenda fiind de până la 35 de euro.
„Nu putem lăsa oile cu numai un singur câine sau doi pentru toată turma”, a declarat Dima Dumitru, unul dintre ciobanii protestatari.
În cursul protestelor de marţi, poliţia a reţinut un cioban în timp ce alţi ciobani au rupt gardurile ca să ajungă în parcul parlamentului.
„Vor să ne şi amendeze dacă ne lăsăm oile să pască după data de 6 decembrie. Ce-o să ne facem?”
După scurte ciocniri cu poliţia, câţiva ciobani au intrat în parlament ca să discute plângerile cu membri ai comisiei pentru agricultură, în timp ce alţii au aşteptat liniştiti ca să afle rezultatul negocierilor.
Premierul Dacian Cioloş, fost comisar european al agriculturii, a promis să depună eforturi în vederea soluţionării problemelor invocate de ciobani.

SOUTH CHINA MORNING POST (Hong Kong, China), 16 decembrie 2015
Traducerea: Alexandru Danga