Consiliul de Securitate a adoptat o rezoluţie care vizează tăierea surselor de finanţare ale jihadiştilor din gruparea Stat Islamic

Consiliul de Securitate a adoptat ieri în unanimitate o rezoluţie care vizează tăierea surselor de finanţare ale jihadiştilor din gruparea Stat Islamic. Elaborat de Rusia şi Statele Unite, documentul avertizează că unele ţări nu aplică sancţiunile impuse grupării teroriste şi cere acţiuni ferme şi decisive pentru tăierea fondurilor şi altor resurse ale acesteia.

Reporter: Doina Saiciuc – Rezoluţia exprimă îngrijorarea consiliului privind neaplicarea rezoluţiilor precedente, adoptate împotriva ISIS şi Al-Qaida, ca şi cu privire la un nivel insuficient de raportare de către state a măsurilor luate pentru aplicarea sancţiunilor Naţiunilor Unite. În februarie, Consiliul de Securitate interzicea comerţul cu antichităţi dinspre Siria, ameninţa cu sancţiuni pe oricine cumpără petrol de la Statul Islamic şi de la militanţii Nusra Front cu legături cu Al-Qaida şi cerea statelor să nu mai plătească răscumpărări pentru cei răpiţi. După votul de ieri, secretarul trezoreriei Statelor Unite, Jack Lew a spus că rezoluţia este un pas crucial, dar a atras atenţia că testul real va fi determinat de acţiunile pe care fiecare ţară le ia după adoptarea rezoluţiei.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 18 decembrie