Revista presei internaţionale, 18 decembrie 2015

Evenimente importante de pe mapamond par să lase pentru o clipă în umbră conflictele din lume, atenţia presei internaţionale îndreptându-se mai ales asupra politicienilor.

Conferinţa de presă ţinută ieri de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a provocat, după cum era de altfel şi de aşteptat, ample comentarii în presa străină. „Preşedintele Putin recunoaşte pentru prima oară prezenţa militară rusă în Ucraina”, titrează cotidianul britanic „The Guardian”. Dar, mai susţine el, este vorba despre „agenţi ai serviciilor militare de informaţii, şi nu despre nişte soldaţi de rând”. „Este greu să continuăm relaţiile cu Turcia, afectate în urma doborârii unui avion rusesc la graniţa siriană”, mai afirmă preşedintele Putin, citat de ziarul turcesc „Zaman”. „Poate că turcii or fi crezut că o să fugim de-acolo, numai că Rusia nu este o asemenea ţară”, a subliniat el. Potrivit ziarului ukrainean „Korrespondent”, în cursul aceleiaşi conferinţe de presă, Putin ar mai fi spus: „Nu avem de gând să introducem sancţiuni împotriva Ucrainei indiferent care ar fi acestea. Vreau ca acest lucru să fie clar auzit”. Oprindu-se asupra declaraţiilor lui Putin legate de Statele Unite, cotidianul american „Washington Post” subliniază că, ‘deşi a spus că Rusia va colabora cu oricare dintre candidaţii votaţi de americani, Putin l-a evidenţiat totuşi pe Donald Trump: ‘Este plin de viaţă şi, fără îndoială, foarte talentat. În cursa prezidenţială este liderul absolut”.

Dar liderii Uniunii Europene au părut acum preocupaţi de alte probleme, iar reuniunea lor la vârf, începută ieri, va continua şi în cursul zilei de azi. La masa discuţiilor, „problema refugiaţilor, ameninţarea teroristă şi cerinţele Londrei pentru ca Regatul Unit să rămână în Uniunea Europeană”, după cum enumără cotidianul portughez „Diário de Notícias”. Deznodământul acestei reuniuni este greu de prevăzut, având în vedere că, potrivit aceluiaşi ziar, „UE este divizată în privinţa crizei refugiaţilor, iar cancelarul german Angela Merkel a avertizat deja Londra că, în chestiunile formulate de premierul britanic David Cameron, sunt unele aspecte ‘imposibil de negociat'”. Dar poate nişte soluţii s-or ivi pentru că, citat de ziarul spaniol „ABC”, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, le-a cerut mai marilor din UE să aibă o dezbatere ‘fără tabuuri'”.

Şi după atâtea discuţii şi declaraţii de augur mai bun sau mai rău, o veste bună din România poate aduce o rază de optimism. „Defense One”, una dintre importantele publicaţii ale trustului american Atlantic Media specializată în probleme legate de securitatea naţională, anunţă că, „în pofida obiecţiilor Moscovei şi a tensiunilor dintre NATO şi Rusia, Statele Unite deţin în sudul României toate componentele unui complex de apărare antirachetă”. Este, bimeînţeles, vorba despre „scutul antirachetă de la Deveselu, a cărui inaugurare se apropie”, după cum subliniază aceeaşi publicaţie. În „Moscow Times” însă, un general rus, Serghei Karakaiev, a confirmat că „Rusia va reînvia vechea tactică sovietică de lansare a rachetelor din trenuri pentru a contracara eforturile Washingtonului de a-şi moderniza capacitatea de atac”. Iar un alt ziar rusesc, „Moskovskii Komsomoleţ”, prezice că demersul „va da Statelor Unite dureri de cap”.

Alexandru Danga, Agenţia de presă RADOR