Revista presei internaţionale – 18 decembrie

Confruntată cu un milion de refugiaţi în cursul acestui an, Uniunea Europeană ia noi măsuri pentru a-şi proteja frontierele externe. La Consiliul European de la Bruxelles, Uniunea convine un plan pentru întărirea pazei la graniţele sale externe însă amână cu şase luni decizia privind crearea unei forţe de intervenţie rapidă care să opereze în statele membre care nu îşi pot securiza frontierele. „Planul Uniunii de a examina rapid proiectul poliţiei de frontieră semnalează un compromis cu Cameron”, titrează Russia Today. Şi adaugă că premierul britanic încearcă să obţină o nouă înţelegere, mai bună, pentru ţara sa înaintea referendumului privind rămânerea Marii Britanii în UE. Declaraţia finală a summitului solicită Uniunii Europene să depună eforturi pentru a aloca în cel mai scurt timp cele 3 miliarde de euro promise Turciei pentru a gestiona problema refugiaţilor sirieni aflaţi pe teritoriul său, notează în pagina online publicaţia turcă Habertürk. Iar Hürriyet, ziar de aceeaşi limbă, aminteşte că printre propunerile vehiculate se află varianta preluării de către unele state europene, direct din Turcia, a unui procent de refugiaţi pentru a evita fenomenul migraţiei ilegale.
Rămânând în domeniul circulaţiei transfrontaliere, amintim că la nivelul Comisiei Europene s-a dat aviz favorabil liberalizării regimului de vize de sejur pentru cetățenii din Ucraina, Georgia și Kosovo. Un acord final pentru adoptarea acestei măsuri urmează să îl dea guvernele blocului comunitar, arată Sputnik News.
Nu doar Europa este în aceste zile centrul unor reuniuni extrem de importante privind problemele stringente aflate în actualitate. Peste ocean, Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite se reuneşte pentru a identifica modalităţile de combatere eficientă a grupării ISIS. În cadrul unei reuniuni la care au participat miniştrii de finanţe din mai multe state a fost adoptată o rezoluţie privind stoparea surselor de finanţare a grupării Statul Islamic, arată USA Today. Publicaţia comentează că secretarul american de Stat John Kerry prezidează o reuniune a reprezentanţilor din 20 de state al cărei scop este să se vadă dacă există un acord suficient asupra unui proces politic pentru încetarea focului între forţele loiale guvernului sirian şi rebeli.
În acest context, statele NATO au hotărât să trimită avioane în Turcia. Potrivit Jerusalem Post, decizia a fost luată pentru a întări apărarea acestei ţări la graniţa siriană şi pentru a evita repetarea unor incidente precum doborârea avionului rusesc. Iar liderul de la Damasc, Bashar al Assad, a declarat într-un interviu acordat presei din Olanda că ar fi ilegal ca forţele armate ale acestei ţări să bombardeze poziţiile ISIS fără să ceară permisiunea autorităţilor siriene. „Aceste bombardamente ar încălca suveranitatea Siriei”, a arătat al Assad, citat de portalul de ştiri olandez „nltimes.nl”
Tot la capitolul referitor la contextul global de securitate, presa internaţională aminteşte că scutul american antirachetă de la Deveselu a devenit operaţional. Potrivit Russia Today, deşi autorităţile de la Washington insistă că scutul urmăreşte protejarea continentului în faţa unor posibile atacuri cu rachetă din Coreea de Nord sau Iran, Moscova a denunţat în repetate rânduri că niciuna dintre cele două ţări menţionate nu are capacitatea de a lansa rachete care să ajungă în Europa.
Trecând din registrul de securitate în cel economic, presa internaţională menţionează că Ucraina a intrat în default, cu o datorie de 3 miliarde de dolari către Rusia. Bloomberg comentează că anunţul autorităţilor de la Kiev că nu vor plăti datoria din timpul fostului preşedinte Viktor Ianukovici duce cei doi vecini ex-sovietici un pas mai aproape de un tribunal internaţional.
Ca rezultat al poluării cauzate de activităţile economice, China a emis o nouă alertă de cod roşu valabilă pentru capitala Beijing şi pentru alte părţi din nordul ţării, notează The New York Times. Publicaţia citată aminteşte că în urma unei măsuri similare aplicate săptămâna trecută, au fost închise peste 3.200 de şcoli şi au fost oprite mai mult de jumătate din cele 5.000.000 de maşini ale capitalei.
Iar din ziarul The Guardian aflăm că Maica Teresa va fi proclamată sfântă anul viitor, după ce Biserica Catolică a recunoscut un miracol atribuit acesteia. Un brazilian s-ar fi vindecat de multiple tumori cerebrale în 2008 după ce s-a întâlnit cu Maica Teresa, explică The Guardian.

Florin Matei, Agenţia de presă RADOR