Regimul alimentar în afecțiunile hepatice

Livia Nena
Livia Nena

Hepatita este o boală infecțioasă, de natură virală, microbiană sau toxică a ficatului care constă în distrugerea celulelor hepatice. Există mai multe forme ale bolii ca: Hepatită A, Hepatită B, Hepatită C, Hepatită D, Hepatită E, Hepatită F, Hepatită G. Indiferent de tipul virusului care determină apariția hepatitei, pentru protejarea funcțiilor hepatice, dar și pentru susținerea recuperării organismului, este necesar ca bolnavii de hepatită să respecte un anumit regim alimentar.

Doamna Livia Nena, biolog cu specializare în nutriție, precizează, în cadrul interviului, ce alimente au voie să consume, dar și ce alimente le sunt interzise cu desăvârșire pacienților cu afecțiuni hepatice.

Livia Nena: În cazul hepatitei, mâncărurile nu trebuie sărate sau condimentate, cel puțin într-o primă fază, mă refer mai la ales la hepatita A, cea care este infecțioasă. În general, se recomandă ca, după mese, persoana să stea întinsă pe partea dreaptă, de obicei, pentru că acesta poziţie asigură o mai bună drenare a bilei.

Reporter: Cât timp?

Livia Nena: O jumătate de oră. Este indicată consumarea laptelui dulce și a unor ceaiuri ca sunătoare, mentă, mușețel.

Reporter: Ce au voie și ce nu să mănânce bolnavii de hepatită?

Livia Nena: Am să încep cu alimentele interzise în cazul bolnavilor de hepatită: băuturile alcoolice, cărnurile grase sau afumate, precum și cele condimentate, conservate, prăjite, cum este, de exemplu, șnițelul. De asemenea, vânatul, mezelurile, pastramele, pateul, cârnații, caltaboșul, din păcate, nu intră în alimentele permise bolnavilor cu hepatită.

Reporter: De Crăciun pot face o excepție, pot gusta din cârnați și caltaboși?

Livia Nena: Din păcate, dacă persoana este afectată grav, deci dacă ficatul este afectat peste 50%, aceste alimente sunt strict interzise. De sărbători se pot consuma cărnurile slabe, preparate în mod sănătos. Ouăle prăjite, ochiurile, omletele, maioneza, oul de rață sunt total excluse.

Reporter: Ouăle fierte sunt permise?

Livia Nena: Da. Ouăle fierte moi sunt permise, sigur că da. De asemenea, și ochiurile românești. Contraindicate sunt și brânzeturile, cum sunt: de burduf, cașcavalul gras, brânza foarte grasă. Dacă ne gândim la legume, sunt interzise: mazărea, fasolea uscată, ceapa prăjită, rântașul, ridichile, castraveții, usturoiul.

Reporter: Ce alimente au voie să consume bolnavii de hepatită?

Livia Nena: Alimente recomandate: pâine neagră sau albă prăjită sau rece, pișcoturi, biscuiți, lapte dulce, iaurt, lapte bătut, lapte acidofil, lapte cu cafea din orz, cafea de orz, legume rase fierte preparate cu ulei dietetic și unt în cantități mici, pește de apă dulce, preferabil de râu.

Reporter: Cât de mici să fie cantitățile de unt?

Livia Nena: Dacă o linguriță are 5 grame, pot fi, de exemplu, două lingurițe, adică 10 grame.

Sunt recomandate pastele făinoase, tăiței de casă, fidea, orez, budincile cu brânză sau carnea fiartă sau coaptă la cuptor, sau înăbușită.

Reporter: Carnea preparată la gratar este permisă?

Livia Nena: Mai puțin grătarul, doar carnea fiartă sau înăbușită la cuptor.

Reporter: Sosurile, condimentele sunt permise ?

Livia Nena: Dintre sosuri: sosul alb de legume, sosul de roșii și verdețuri, sosurile de fructe etc. Condimentele autohtone sunt și ele permise: borș, suc de roșii, ceapă fiartă, tarhon, chimion, țelină, leuștean, pătrunjel. Alături de acestea: scorțișoară, zeamă de lămâie, vanilie, dafin. Sarea, din păcate, este interzisă, iar glucidele nu trebuie să depășească 150 gr pe zi.

 

Interviu realizat de Emilia Radu

 

Informațiile prezentate în aceasta rubrica au caracter orientativ și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate