2015. december 23

Az államfő kihirdette a parlamenti képviselők különnyugdíjáról szóló törvényt

Klaus Iohannis államfő szerdán kihirdette a parlamenti képviselők különnyugdíjáról szóló törvényt. A törvény értelmében az általános nyugdijkorhatárt elért honatyák, mandátumuk lejártakor, öregségi pótlékra jogosultak, ami nem érvényes azonban azon szenátorok és képviselők esetében, akiket parlamenti képviselői minőségükben elkövetett korrupciós bűncselekmények miatt letöltendő börtönbűntetésre itéltek. Az államfő kihirdette azt a törvényt is, amely szerint ezentúl már nem áll szolgálati autó a honatyák rendelkezésére, hanem csak „kiszállási” költségeik fedezésére kiutalt összegek.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -12.23)

A kormány elhalasztotta a magáncsődről szóló törvény alkalmazását

A kormány egy évvel, 2016 decemberéig halasztotta el a magáncsődről szóló törvény alkalmazását. Dan Suciu kormányszóvivő szerint  a törvény „időszerű, de működőképesnek is kell lennie”. „Dacian Cioloş miniszterelnök által vezetett szakértői kormány egyetért a törvénnyel, de kénytelen elhalasztani az alkalmazását, mivel több illetékes intézmény még nem készült fel rá”, magyarázta Dan Suciu, megjegyezve, hogy a törvény gyakorlatba ültetése 180 személy alkalmazását feltételezi, például, a Fogyasztóvédelmi Hatóságnál. Ana Birchall szociáldemokrata képviselő, e törvény kezdeményezője szerint a jogszabály alkalamzásának elodázása igazságtalan a jóhiszemű eladósodott magánszemélyekkel szemben, akik mielőbb rendezni akarják pénzügyi helyzetüket. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.23)

A miniszterelnök kitűntette a román női kézilabda-válogatott játékosait

Dacian Cioloş miniszterelnök kitűntette a dániai női kézilabda-világbajnokságon bronzérmet szerzett román játékosokat. A miniszerelnök ez alkalommal kihangsúlyozta, hogy e teljesitmény, a rendkivüli eredmények eléréséhez több befektetésre van szükség e sportágba. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -12.23)

Az 1989-es forradalomban életüket veszitett csendőrökre emlékeztek

Katonai és vallásos ceremóniával az 1989-es forradalomban életüket veszitett csendőr-hősökre emlékeztek szerdán a Henri Coandă nemzetközi repülőtéren található emlékműnél. Az emlékező ünnepségen részt vettek a jelentős állami intézmények képviselői, illetve a mártir-hősök családtagjai. A csendőröket a Câmpina-i alakulattól küldték 1989 december 23-án a repülőtér megvédésére. A tűzpárbajban 37 csendőr, tiszt és altiszt, illetve tényleges katona pusztult el.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.23)

Rozalia Ganciulescu