Eroii Revoluţiei din 1989, comemoraţi la monumentul din faţa Sălii Radio

Acum 26 de ani, în chiar 22 decembrie, s-a scris istorie. Sute de mii de oameni au ieşit în stradă ca să dărâme regimul comunist. 1142 de persoane au pierit pe străzi şi peste 3.000 au fost rănite şi nici măcar astăzi nu se cunosc vinovaţii. Dosarul Revoluţiei a fost clasat de procurorii militari acum două luni fără a fi ajuns vreodată în instanţă. Şi astfel a rămas fără răspuns şi întrebarea „Cine a tras în noi, după 22?” Radioul public a fost una dintre instituţiile asupra căreia în 22 decembrie, acum 26 de ani, a început să se tragă cu focuri de armă. De aceea, memoria eroilor Revoluţiei din decembrie 1989 a fost cinstită astăzi, ca în fiecare an, în faţa monumentului ridicat lângă Sala Radio.

Reporter: Izabela Aivăncesei – În cadrul ceremoniei, revoluţionarii şi-au amintit de evenimentele petrecute pe 22 decembrie ’89 la Radioul public. În discursul său, Viorel Popescu, fost redactor şef al postului România Actualităţi, a contestat afirmaţiile secretarului de stat Adrian Sanda, conform căruia angajaţii Radiodifuziunii şi-au făcut doar datoria în zilele revoluţiei fără să aibă o participare specială.
Viorel Popescu: Afirm cu toată responsabilitatea şi conştiinţa curată că noi, un grup de redactori şi tehnicieni, am transformat atunci Radioul într-un avanpost al luptei anticeauşiste şi anticomuniste având rol hotărâtor în catalizarea a milioane de ascultători şi determinându-i să se alăture în valuri Revoluţiei române. Iată de ce ne adresăm Comisiei parlamentare a revoluţionarilor din decembrie ’89, noului Guvern al României, preşedintelui ţării să intervină şi să repare această nedreptate ce ni se face de falsificare a adevărului istoric despre Radio şi revoluţie şi să se înlăture eticheta jignitoare şi neconformă cu realitatea de „sarcini de serviciu” aplicată activităţilor desfăşurate de revoluţionari angajaţi ai Radiolui în lupta lor împotriva dictaturii şi comunismului în decembrie 1989.
-: Pe 22 seara am venit aici, am plecat înapoi în CC, după aceea am venit iar pe 23 aici, unde era să şi fiu împuşcat. După atâţia ani de zile, acum vedem că ne-am distrus ţara. Revoluţia ne-a fost furată, pur şi simplu. Atunci noi am crezut că am dat jos un regim totalitar şi o să fie o democraţie sinceră la noi în ţară, dar nu este nici acum. Şi noi am fost lăsaţi de izbelişte, chiar şi ţara asta, care e o ţară extraordinar de frumoasă. Eu cunosc Europa şi alte ţări, dar ca ţara noastră nu e alta
-: Revoluţionarii au dat libertate. Ce au făcut cetăţenii României cu ea, e altceva. Nu noi suntem de vină de ce se întâmplă acum.
-: Revoluţia nu s-a făcut pentru rol determinant. Obiectivul nostru a fost să dărâmăm un regim comunist, nu să devenim luptători cu merite deosebite sau luptător cu rol determinant. Nu. Revoluţionarii sunt toţi egali.
Reporter: Ce le-aţi spus copiilor despre acele momente pe care le-aţi trăit în 1989?
-: Niciodată nimic. Nu se poate. Şochează.
Reporter: Ce aţi trăit atunci de nu poate fi spus?
-: La Comitetul Central, suficient. Ne-a fost foarte greu.
Reporter: Cum se vede acum, după 26 de ani, anul 1989?
-: Ce credeţi că am câştigat în afară de libertate?
Reporter: S-au împlinit cererile de atunci ale tinerilor?
-: În mare măsură, nu.
Reporter: La monumentul închinat revoluţionarilor din faţa Radiodifuziunii au fost depuse coroane de flori din partea conducerii SRR, a Preşedinţiei, a Camerei Deputaţilor, a Executivului, a altor instituţii, precum şi din partea asociaţiilor de revoluţionari, inclusiv Asociaţia „Club 22 Radio”.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (22 decembrie)