Proiecte de lege adoptate de Camera Deputaţilor

Ceremonii dedicate eroilor revoluţiei au avut loc astăzi la Reşiţa sau Satu Mare, iar în bisericile ortodoxe din ţară şi străinătate au fost oficiate slujbe speciale. Tot astăzi, în plenul Camerei Deputaţilor a fost adoptat un proiect de lege care conferă municipiului Turda titulatura de „oraş martir al revoluţiei din decembrie 1989”. S-a mai dat undă verde şi unui alt proiect de act normativ prin care persoanele condamnate definitiv pentru abuzuri şi crime politice în perioada regimului comunist sunt obligate să plătească despăgubiri.
Proiectul de lege care prevede plata unor despăgubiri de către persoanele condamnate definitiv pentru comiterea de abuzuri şi crime politice în regimul comunist a fost susţinut de toate partidele parlamentare. Documentul propune instituirea unei sancţiuni cu titlu de despăgubire complementară celor penale, care să fie plătită lunar de persoanele condamnate definitiv pentru săvârşirea unor fapte în perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989. Despăgubirea se stabileşte de către instanţă, iar durata pentru care se dispune plata nu poate fi mai mică de cinci ani.
Deputatul PSD Ana Birchall spunea că se face astfel un gest de reparaţie: „Prin acest proiect de lege – poate că aşa a vrut Dumnezeu că în aceste zile când ne aducem aminte cu respect şi pioşenie de evenimentele din decembrie 1989 – se cuvine să facem acest gest de reparaţie şi să arătăm şi respectul nostru faţă de adevăratele victime ale regimului comunist”.
Deputatul PNL Paul Dumbrăvanu spunea că este o lege aşteptată prea mult timp de cei care au avut de suferit în perioada comunistă: „Ne putem întreba de ce a trebuit să fie făcută după 26 de ani. Se împlinesc astăzi atâţia ani de când regimul totalitar în cei 45 de ani de dictatură angajaţii instituţiilor represive au comis numeroase abuzuri şi crime politice cu scopul instaurării şi perpetuării unui regim de teroare. Aceste persoane au beneficiat de venituri substanţiale ca urmare a deservirii regimului totalitar. Este total îndreptăţită această iniţiativă şi, în acelaşi timp, trebuie din nou să ne întrebăm de ce trebuie să treacă atât de mult timp pentru a fi supusă adoptării o astfel de iniţiativă?”
Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest proiect de lege. Tot astăzi, deputaţii au declarat municipiul Turda „oraş martir al revoluţiei din decembrie 1989” prin adoptarea unui proiect de lege în acest sens. La Turda, în zilele revoluţiei române au fost ucişi 13 oameni şi răniţi 31.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (22 decembrie)