România nu poate face presiuni în cazul copiilor din Norvegia

Situaţia copiilor luaţi de autorităţile norvegiene este una sensibilă, iar România nu poate insista pentru a nu lăsa impresia unor presiuni – susţine premierul Dacian Cioloş. Pe de altă parte, Avocatul Poporului îi cere omologului său norvegian să verifice modul în care cei cinci copii români au fost luaţi cu forţa din familia lor.

Reporter: Premierul Dacian Cioloş a declarat că este în permanent contact cu familia ai cărei copii au fost luaţi de către autorităţile norvegiene.

Dacian Cioloş: Situaţia este sensibilă pentru că dacă facem presiuni prea mari şi insistăm prea mult, autorităţile norvegiene au acţionat pe baza unei legislaţii norvegiene care este foarte strictă din acest punct de vedere al protecţiei copiilor. Nu doar pentru copii din părinţi străini, ci chiar şi pentru copiii norvegieni şi este important să păstrăm legătura, dar nici să nu lăsăm impresia unei presiuni care poate să se întoarcă împotriva familiei respective şi a eficienţei cu care putem acţiona.

Reporter: Cei cinci copii au fost luaţi de la părinţi de Serviciul de Protecţie a Copilului din Norvegia după ce cele două fete, cele mai mari din familie, ar fi spus că primesc corecţii fizice de la părinţi.

Victor Ciorbea: M-am sesizat din oficiu şi am formulat imediat o adresă către ombudsmanul naţional şi respectiv către ombudsmanul pentru drepturile copilului din Norvegia. I-am rugat să facă verificări cât mai urgent cu putinţă, dacă nu suntem în prezenţa unor abuzuri din partea autorităţilor pentru protecţia copilului din Norvegia.

Reporter: Avocatul Poporului speră ca omologul său norvegian să intervină cat mai urgent şi să readucă cei cinci copii în cadrul familiei. Aceştia au fost plasaţi în trei familii surogat, iar de curând a fost deschisă procedura adopţiei internaţionale pentru ei. Nu s-a făcut însă nicio anchetă familială până în acest moment.

Marius Bodnariu – tatăl copiilor: Nu i-am văzut de pe 16 noiembrie. Am văzut bebele, avem două vizite a două ore pe săptămână cu bebele. În urma ultimei convorbiri cu autorităţile, şi anume Protecţia copilului, au spus că doresc să ne cunoască, să ne evalueze, dar nu au timp acuma. Ei au spus că o să continue procedura pentru a ne fi luate drepturile parentale, implicit pentru a merge mai departe pe adopţie.

Reporter: Peste 300 de oameni au protestat sâmbătă în faţa Ambasadei Norvegiei şi au cerut ca cei cinci copii să ajungă înapoi în sânul familiei.

ANTENA 3 – 24 decembrie