Franţa după atentate

Francezii nu ezită să iasă din case, să se plimbe, să ia aer.
În fine, pentru ultimul weekend înaintea sărbătorilor, cea mai mare parte a locurilor publice precum centre comerciale, parcuri, săli de spectacol au decis să-şi redeschidă porţile şi să ia măsuri mai drastice de securitate ca urmare a evenimentelor. Cel puţin o parte a populaţiei nu va trebui să se teamă la fiecare pas, atunci când va ieşi din casă. Ceilalţi nu vor ieşi, dar s-au hotărât să se ocupe de activităţile familiale. Căci nu trebuie uitat că şi copiii au fost tulburaţi de aceste imagini. Aşa că, acest moment de pace serveşte să li se explice, să fie protejaţi şi liniştiţi.
Lunea trecută a fost marcată de „minutul de tăcere naţională” care s-a transformat în „susţinere mondială”. Copiii, începând din clasele primare, au asistat şi participat la aceste momente tulburătoare şi emoţionante. Săptămâna care a urmat a fost deopotrivă calmă şi agitată. Calmă pentru puţinele persoane încă temătoare să îndrăznească să înfrunte mulţimea şi îmbulzeala. Agitată pentru că ne dorim să ieşim, dar nu ştim în ce fel: cu maşina? cu autobuzul? cu metroul? – consultând cifrele privind ambuteiajele, maşina a fost cea privilegiată în primele zile ulterioare atentatelor.
Obişnuinţele cotidiene revin încet – încet, depăşind şocul suferit ca urmare a evenimentelor recente. Oamenii nu se mai feresc să se întâlnească şi să se distreze. În schimb, nu este uitat nici un detaliu al atacurilor care au lovit capitala franceză în ziua de 13 noiembrie. Astfel, foarte deseori se organizează manifestaţii de sprijin, pe reţelele sociale defilează mesaje, sunt aprinse lumânări pentru a susţine victimele, apropiaţi şi familiile lovite.
Şi în fine, toţi sunt cuprinşi de acelaşi gând, că „trebuie ca viaţa să-şi continue cursul”. Aşa că viaţa merge mai departe, sălile de spectacol reîncep să fie deschise, restaurantele îşi văd terasele pline din nou, sălile de cinema se umplu iar de râsete. Dar mai ales, în apropierea sărbătorilor de la sfârşitul anului, populaţia îşi permite să ia din nou să se îndrepte, în familie, spre centrele comerciale, vitrinele decorate, pieţele de Crăciun. Senzaţia de frică nu a dispărut, căci se păstrează percepţia temătoare a celorlalte feţe. Dar privirea se întoarce, totuşi, spre luminiţele care s-au înmulţit pentru sfârşitul anului 2015.

Material de Sarah Nicolleau din Paris