Averea se investeşte la Bucureşti în timbre iar la Viena în instrumente muzicale

Activitatea Băncii Naţionale din Austria nu se limitează doar la sarcinile obligatorii. În proprietatea sa se află imobile şi picturi de valoare, aparţinând mai ales unor artişti austrieci din perioada interbelică şi de după 1945, instrumente de coarde, printre care opt viori Stradivadius. De asemenea banca alocă sume serioase pentru sprijinirea cercetărilor ştiinţifice şi acordarea de burse.

BNR dispune de asemenea de o avere impresionantă în imobile şi obiecte de artă, dar mare parte a acestora provin din moşteniri, majoritatea imobilelor sunt din secolul XIX, iar mobilierul din secolul XX. Singurul hobby al BNR constă în achiziţionarea de timbre. Valoarea colecţiei filatelice ajunge la 700 milioane de euro.

Banca Naţională din Serbia nu se ocupă de imobile şi obiecte de artă dar instituţia se poartă ca şi cum ar fi un stat în stat. Practic, nu datorează nimic nimănui, aruncă banii pe articole de lux şi diferite servicii .

Activitatea şi sfera juridică a Băncii Naţionale din Cehia sunt reglementate de Constituţie, respectiv de mai multe dispoziţii juridice. Banca nu are voie să depăşească aceste reguli, dar nici nu au avut loc asemenea tentative.

Traducerea: Imola Stănescu

NÉPSZABADSÁG (Ungaria), 29 decembrie 2015