Revista presei internaţionale – 30 decembrie

Retrospective 2015 şi perspective 2016. Presa internaţională consemnează principalele evenimente ale acestui an, care nu au adus mult dorita pace în lume, dimpotrivă, o serie de bilanţuri dramatice, şi avansează teme pentru anul care va începe. Potrivit armatei SUA, în urma raidurilor aeriene ale coaliţiei, lansate în ultima lună în Siria şi Irak, au fost ucişi zece lideri ai grupării Statul Islamic, scrie presa americană. În Europa, doi suspecţi au fost arestaţi în Belgia, sub acuzaţia de a fi plănuit atacuri, la Bruxelles, de Anul Nou, în locuri emblematice din capitala europeană, relatează Le Soir. În cursul percheziţiilor efectuate au fost descoperite materiale informatice şi de propagandă şi uniforme militare ale ISIS, precizează parchetul federal belgian. Sfârşitul de an în Europa va fi unul cu un nivel ridicat de alertă, după arestările de la Bruxelles, notează Il Gironale. În Rusia, Kremlinul a decis să închidă Piaţa Roşie de la Moscova, locul tradiţional al festivităţilor de sfârşit de an. Oficial, decizia a fost luată din cauza unei filmări, dar adevăratul motiv este teama de represalii din partea ISIS. În Kuweit, potrivit ziarului Arab Times, de revelion sunt interzise festivităţile ample, iar corturile folosite pentru petreceri vor fi monitorizate. La rândul său, Somalia, după ce a interzis Crăciunul, interzice acum şi festivităţile de Anul Nou, de teama grupării teroriste locale Al Shaabab. În acelaşi timp, autorităţile turce au arestat doi pakistanezi şi un britanic, sub suspiciunea de apartenenţă la ISIS, informează Le Figaro. Totodată, ofiţerii de contraterorism din Pakistan au reţinut 13 militanţi locali care încercau să înfiinţeze o filială a Statului Islamic, adaugă Stars and Stripes. Revista Time prezintă un bilanţ sumbru: 69 de jurnalişti ucişi în 2015, în lume, în timp ce îşi exercitau profesia, 28 dintre ei fiind asasinaţi de grupuri militante islmiste, inclusiv al-Qaeda şi ISIS.
Foreign Policy trece în revistă unele dintre marile scandaluri de corupţie ale anului 2015, în care au fost implicaţi lideri mondiali, judecători de instanţe supreme, oficiali FIFA, industriaşi şi alţii. Sunt menţionate scandalurile la nivel înalt din Nigeria, Malaezia, Honduras şi Guatemala, Ghana, dar şi cazul unui fost preşedinte al Adunării Generale a ONU. La acestea, la final de an se adaugă decizia Curţii Supreme a Israelului, care a confirmat o pedeapsă de 18 luni de închisoare pentru corupţie contra fostului premier Ehud Olmert. O decizie fără precedent în statul evreu, constată Ha’aretz şi Yediot Aharonot. Ehud Olmert devine primul lider israelian care va sta în spatele gratiilor pentru corupţie, adaugă The Guardian. La Chişinău, prima şedinţă de judecată în cazul fostului prim-ministru Vlad Filat a fost amânată, după ce completul de judecată a depus declaraţii de abţinere de la examinarea cauzei, notează Unimedia. Cazul urmează să fie repartizat unui alt judecător, precizează Moldova.org.
Într-un clasament al celor mai influente personalităţi din 2015, realizat de AFP, cancelarul german Angela Merkel a câştigat primul loc, între altele pentru politica porţilor deschise migranţilor. Totodată, Die Welt a anunţat că Germania intenţionează să aloce 17 miliarde de euro pentru refugiaţi în 2016. Mai mult decât cele 15,3 miliarde de euro pe care guvernul central le-a planificat pentru educaţie şi cercetare în acest an, subliniază ziarul german. Pe alte poziţii ale clasamentului AFP se află preşedintele rus Vladimir Putin, Papa Francisc, locuitorii Parisului, Donald Trump şi John Kerry.
În 2016, marile teme de politică externă în lume vor fi haosul şi radicalizarea Orientului Mijlociu, crede Newsweek. O temă de special interes va fi şi posibila expansiune a ISIS de la Sirte, Libia, spre est şi vest, punând în pericol graniţa tunisiană şi un gazoduct important spre Italia. Un nou val de refugiaţi din Orientul Mijlociu ar putea pune presiuni şi mai mari asupra sistemului Schengen, noi atacuri teroriste sunt posibile în marile oraşe europene. Rusia va continua să testeze solidaritatea europeană, în timp ce SUA se vor concentra pe alegerile generale şi prezidenţiale, opinează Newsweek.

Cristina Zaharia