Ziua Culturii Nationale, sarbatorita la Ateneul Roman

 

„La portile ceriului“, un spectacol de muzica si poezie cu Grigore Lese si invitatii sai

Spectacol ATENEU 15 ianZiua Culturii Nationale va fi celebrata vineri, 15 ianuarie 2016, de la ora 19.00, la Ateneul Rom an , prin spectacolul de muzica traditionala si poezie „La portile ceriului“ . Evenimentul, organizat de Institutul Cultural Roman in parteneriat cu Filarmonica „George Enescu“, ii are ca protagonisti pe Grigore Lese impreuna cu invitatii sai: Zamfira Muresan (Tara Lapusului, Maramures), Mihai Moldovan (Valea Idicelului, Mures), grupul de aromani din Cogealac, Constanta (Dumitru Zogu, Nicolae Zogu, Mihai Gherase, Giogi Vasile), lautari din Sudul Olteniei (Toni Caldararu din Babiciu, Titi Burcea din Baduleasa, Emil Zamfir din Corabia) si un grup vocal-instrumental din Maramuresul Voievodal (Ioachim Fat, Ioan Pop, Grigore Chira). Demonstratiile de virtuozitate muzicala vor alterna cu momente lirice sustinute de actorul Ion Grosu, care va recita versuri din opera lui Mihai Eminescu.

Spectacolul va fi prezentat de Catalin Sava (TVR).

„Intotdeauna m-am intrebat: oare cum s-o fi cantat mai demult in satele romanesti? Cum era muzica in zonele tributare oieritului,   cum erau lautarii si ce reprezentau ei pentru comunitate? Ce a mai ramas din aceasta muzica? Raspunsul mi-a venit dupa multi ani, urmarind fenomenul din aproape in aproape, cunoscand oameni, stand de vorba cu lautarii, ascultandu-i la ei acasa. Pentru concertul acesta am facut o selectie din tot ce am intalnit mai reprezentativ pe teren in timpul filmarilor seriei de televiziune La portile ceriului. Impreuna cu ei vom putea arata lumii ca in   satele noastre inca se canta ca acum mai bine de o suta de ani .“  – Grigore Lese

Seria de emisiuni documentare realizate de Grigore Lese sub genericul La portile ceriului i-a adus televiziunii publice, in 2007, Marele Premiu al A.P.T.R., distinctie urmata de alte numeroase premii nationale si nominalizarea la cel mai important festival de film documentar din Asia, Festivalul Internaţional de Film de Televiziune, Shanghai 2009.

Ion Grosu (n.1974, Chisinau), a absolvit Academiei de Teatru şi Film, Secţia Actorie, clasa profesor Sanda Manu.  Din 2001 joaca la Teatrul Nottara din Bucuresti, cu roluri principale in spectacole precum Scandal la opera de Ken Ludwig, in regia lui Petre Bokor si Aniversarea de Thomas Vinterberg şi Mogens Rukov, in regia lui Vlad Massaci.   A facut parte, de asemenea, din distributia filmelor Binecuvantata fii, inchisoare; 4 luni, 3 saptamani si 2 zile ; Calatoria lui Gruber, Despre oameni si melci; Pozitia copilului s.a.

Biletele vor fi disponibile la casa de bilete a Ateneului Roman (informatii la tel. 021-315 6875).

Accesul in sala este permis pana la ora 18.45.