Dietă de detoxifiere a organismului după sărbători

În timpul sărbătorilor majoritatea dintre noi uităm de alimentația corectă și facem excese. Doamna Livia Nena, biolog cu specializare în nutriție, explică ce trebuie să facem pentru a ne simți bine și după sărbători.

Livia Nena
Livia Nena

Livia Nena: Este nevoie de o detoxifiere a organismului, pentru că și kilogramele se dau jos mult mai ușor printr-o dietă de detoxifiere. De multe ori, o dietă cu scopul de a da jos kilogramele acumulate poate fi frânată de toxine.

Reporter: Cum se acumulează toxinele?

Livia Nena: Odată cu acumularea grăsimilor se acumulează și toxinele. Atunci când încărcăm organismul de grăsime și mâncăm în exces, automat se acumulează și toxinele.

Reporter: Cum știm dacă avem nevoie de detoxifiere? Care sunt semnele prin care organismul ne anunță că e nevoie să luăm măsuri?

Livia Nena: Sunt multe semne. În primul rând, chiar îngrășarea propriu-zisă arată că am acumulat toxine. Aspectul pielii nu mai este unul neted și organismul se poate încărca cu așa-numita celulită, iar pielea capătă aspect de portocală. Apar cearcănele, apare un somn neodihnitor, oboseala, o senzație de greutate în organism, apare transpirația urât mirositoare. Apar staze atât limfatice, cât și sangvine. Pot apărea edeme ale picioarelor, o circulație proastă, o umflare a vaselor de sânge periferice, mai ales a venelor, o respirație mai greoaie, lipsa de concentrare. Sunt foarte multe aspecte care definesc acumularea de toxine și fiecare persoană are o simptomatologie proprie.

Reporter: Cum scăpăm de toxine? Ce și cât trebuie să mâncăm?

.Livia Nena: Detoxifierea trebuie să înceapă clar cu reducerea cantității de mâncare, cu evitarea unor alimente care, prin definiție, în cantitate exagerată intoxică organismul. După sărbători e bine să intrăm 10 zile într-o cură de detoxifiere în care să evităm carnea de porc, de animal tânăr, care este mai toxică decât carnea de animal bătrân. Trebuie evitat consumul exagerat de ouă. Vorbesc aici de proteina animală care în cantitate foarte mare poate intoxica organismul, poate crește nivelul de acid uric și de urați în organism. Deci, în primul rând, trebuie renunțat la carne, la ouă. Sunt interzise mezelurile, atât cele făcute industrial, dar și cele făcute în casă, pentru că acestea presupun o cantitate mare de grăsime și de colesterol, în primul rând. Excluse pe perioada curei de detoxifiere vor fi și cafeaua, alcoolul, carnea roșie, zahărul. Pun accent pe zahăr, pentru că este un element extrem de oxidant. Deci dacă vrem să îmbătrânim repede mâncăm mult zahăr și carne roșie și atunci procesele oxidative proliferează, adică sunt din ce în ce mai multe și mai agresive în organism.

Reporter: Dulciurile făcute cu îndulcitori sunt recomandate?

Livia Nena: Ocazional, dar nu tot timpul, să nu devină o regulă. Îndulcitorii de sinteză sunt nocivi pentru organism. Fiind niște produse artificiale și chimice nu plac deloc organismului și mai ales ficatului și atunci este de preferat să înlocuim, de exemplu, cu fructoza care există în magazine, dar și aceasta cu precauție pentru că are hidrați de carbon. E bine de folosit ștevia, acea ștevie stabilizată sub formă de zahăr, care se găsește în supermarketuri.

Reporter: Ce alimente se pot consuma în timpul curei?

Livia Nena: Se recomandă legumele, fructele, sucurile din legume și fructe, ceaiul depurativ.

dietaReporter: Putem consuma legume și fructe în orice cantitate?

Livia Nena: Pentru persoanele care doresc să și slăbească, recomand între 300-500 grame de fructe pe zi, fructe cu indice glicemic scăzut, cele cu 10%. Mă refer la: mere, portocale, mandarine, grapefruit, pomelo și ananas. Legumele pot fi consumate chiar mai mult de 500 grame pe zi, verdețurile la fel. De asemenea, se pot consuma brânzeturi ușoare, brânză de vaci de exemplu. Se va bea multă apă, dar și ceaiuri depurative. O cană de apă călduță cu puțină zeamă de lămâie, băută dimineața pe stomacul gol, ajută atât în cura de detoxifiere, cât și în cura de slăbire.

Reporter: Câte cure de detoxifiere trebuie să ținem pe an pentru a ne menține sănătoși și supli?

Livia Nena: Sunt recomandate două cure pe an, una primăvara și alta toamna, timp de 10 zile.

Reporter: O cură de detoxifiere prelungită, de o lună de zile de exemplu, poate dăuna?

Livia Nena: Poate dăuna, pentru că poate sărăci organismul de unele elemente care alcătuiesc așa-numitul “lanț al vieții”. Organismul poate beneficia de mai multe vitamine, minerale, enzime aminoacizi, dar se creează carențe în ceea ce privește cantitatea de proteine, de glucide în organism și asta contează.

Reporter: Cum știm dacă dieta de detoxifiere a dat rezultate?

Livia Nena: Vedem, în primul rând, în aspectul nostru. Piele devine mai luminoasă, mai fermă, dispar cearcănele, dispare obosela, acea oboseală cronică, dispare acea senzație de greutate în corp, în picioare, ne simțim mai vioi. Sunt beneficii și la nivelul organelor interne, la nivel hepato-biliar. Sunt persoane care au probleme hepato-biliare și atunci o cantitate mare de toxine în organism poate să ducă la anumite senzații, cum ar fi: balonarea, durerile în partea dreaptă. Cu această cură de detoxifiere, automat, se curăță și organele noastre interne, mai ales: ficatul, bila, stomacul, intestinele.

Reporter: La ce interval de timp după cura de detoxifiere putem să începem o cură de slăbire sau este de fapt o cura de slăbire?

Livia Nena: Cura de detoxifiere poate să reprezinte și o cură de slăbire, multe persoane renunțând la aceste alimente și la cantitatea lor mare, automat slăbesc. Dar sunt și persoane care necesită, după această cură de detoxifiere, și o dietă specială pentru slăbire și mă refer aici la persoanele care au obezitate de gradul I, de gradul II, de gradul III. Persoanele suprapronderale pot avea plăcută surpriză să și slăbească.

Reporter: Care sunt ingredientele unei diete reușite?

Livia Nena: Sunt mai mulți parametri care intră în ecuația dietei de slăbire. În primul rând, respectarea numărului de calorii stabilite de nutriționist pentru a slăbi. În al doilea rând, mesele regulate la ore cât de cât stabilite de dietetician, cantitatea rezonabilă de alimente, mișcarea. Mișcarea este foarte importantă la cei care au obezitate (obezitate gradul I, II și III) și trebuie să activeze metabolismul, pentru că printr-o dietă, din păcate, nu se obține rezultatul scontat dacă nu e însoțită și de mișcare.

Interviu realizat de Emilia Radu

 

Informațiile prezentate în aceasta rubrica au caracter orientativ și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate