Revista presei internaţionale – 4 ianuarie

Tensiunile se adâncesc în lumea musulmană între sunniţi şi şiiţi după ce Arabia Saudită a anunţat că a executat 47 de persoane acuzate de terorism, printre care şi un important lider spiritual şiit, Nimr al-Nimr. Ziarul turcesc Zaman scrie că execuţia acestuia a generat reacţii dure la adresa Riad-ului din partea unor ţări cu populaţie majoritar şiită, precum Iran, Irak, Liban sau Bahrein. Zaman comentează totodată că „execuţia unor militanţi Al Qaida, care au organizat numeroase atentate în Arabia Saudită, cauzează temeri că organizaţia teroristă va pune la cale noi atacuri pentru a se răzbuna”. Diário de Noticias, din Portugalia, precizează că „scopul executării celor 47 de persoane este de a arăta că ţara nu va tolera atentatele unor jihadişti sunniţi sau ai minorităţii şiite şi de a descuraja tinerii să se alăture unor grupări extremiste într-un moment în care Statul Islamic câştigă teren”. Le Figaro arată că Arabia Saudită şi-a asumat riscul de a agrava periculos războiul în care sunt angajaţi în întreaga lume arabă şiiţii şi sunniţii. „De mulţi ani, relaţiile dintre cele două ţări, aflate în fruntea polilor şiit, respectiv sunnit ai Islamului, nu au fost atât de încordate”, comentează Le Figaro. Cele mai vehemente critici vin din partea Iranului, care susţine că execuţia lui Al-Nimr este un act „extrem de imprudent”. Ziarul Tehran Times reia declaraţia purtătorului de cuvânt al ministerului iranian de externe, care a afirmat – cităm – că „Arabia Saudită susţine teroriştii şi mişcările teroriste, însă îşi execută criticii”. În replică, ambasadorul iranian de la Riad a fost convocat la sediul diplomaţiei saudite pentru a i se înmâna un protest oficial, anunţă agenţia SPA din Arabia Saudită. În Iran, mai multe persoane au incendiat ambasada saudită în semn de protest faţă de execuţia lui Al-Nimr, scrie El Pais. Iar Haaretz precizează că Gărzile Revoluţionare din Iran au promis că se vor răzbuna pe dinastia saudită pentru uciderea lui Al-Nimr, „considerat terorist de Riad, dar slăvit în Iran ca un erou al apărării drepturilor minorităţii şiite din Arabia Saudită”.
Din aceeaşi publicaţie aflăm că premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că este decis să întărească aplicarea legii în comunităţile arabe din Israel, în urma atacului din Tel Aviv, soldat cu decesul a două persoane. Iar Jerusalem Post notează că pentru prinderea atacatorului au fost alocate efective sporite de securitate, iar fratele acestuia a fost arestat sub bănuiala de complicitate.
Despre controlul armelor a vorbit în Statele Unite preşedintele Obama, după cum arată Financial Times. Publicaţia scrie că, la începutul ultimului an al mandatului la Casa Albă, Barack Obama pregăteşte măsuri unilaterale pentru a impune un control mai strict asupra vânzării de arme. „El intenţionează să eludeze un Congres necooperant pentru a reduce violenţa armată. Spaţiul de manevră îi este limitat de lege, însă Obama este cunoscut că i-a testat acesteia limitele prin măsuri controversate în alte domenii”, concluzionează Financial Times.
Din sfera politicii europene reţinem că partenerul de guvernare al cancelarului german Angela Merkel, Uniunea Creștin-Socială din Bavaria, doreşte să limiteze numărul de refugiați la 200.000 pe an, scrie ziarul Libération. Publicaţia franceză comentează că liderul CSU, Horst Seehofer, care „nu digeră politica migratorie a cancelarului”, consideră că cifra de 200.000 „este suportabilă, iar integrarea funcţională”.
Din actualitatea din Republica Moldova presa reţine examenul important pe care noua echipă guvernamentală şi programul acesteia, propuse de premierul Ion Sturza, urmează să îl dea astăzi în faţa parlamentului. De peste Prut, ziarul Timpul scrie că un simplu calcul matematic arată că propunerile au puţine şanse să treacă. Preşedintele poate propune în acest caz un nou premier care să formeze guvernul. Examenul politic are loc în contextul în care la 1 ianuarie a fost extinsă la teritoriul întregii Republici Moldova Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător. Portalul Unimedia.md comentează că astfel prevederile Acordului de Asociere intră în vigoare și pentru agenții economici din stânga Nistrului, urmând să fie aplicate aceleaşi standarde de către firmele din regiunea separatistă și din Republica Moldova.

Autor: Florin Matei, Agenţia de presă RADOR