Creşte numărul evreilor din diaspora care decid să plece în Israel

Evreii din Europa pleacă în Israel în timp ce aproape un milion de refugiaţi din Orientul Mijlociu au sosit numai anul trecut în Europa. Lecţiile istoriei nu pot fi uitate, iar ultima perioadă, marcată de atentatele de pe bătrânul continent şi tulburările din Orientul Mijlociu reprezintă un serios semnal de alarmă pentru anul care abia începe. Dragoş Ciocârlan transmite.

Reporter: Agenţia evreiască care încurajează venirea în Israel a evreilor din diaspora a anunţat că 7900 de evrei francezi au ajuns în Israel în 2015, o creştere semnificativă, 10%, în raport cu anul precedent. Fiecare are motivul său, inclusiv criza economică, securitatea personală, a spus purtătorul de cuvânt al agenţiei, Yigal Palmor. Aproximativ 30 de mii de evrei din lumea întreagă au ales să facă aliyah. Un număr mare de evrei a venit din Rusia şi Ucraina. Incidentele antisemite şi insecuritatea economică au contribuit la luarea deciziilor celor care au plecat spre patria străbunilor lor. În 2015, la 43 de ani după tragedia de la Munchen, au apărut noi mărturii pe baza documentelor germane.

Văduvele atleţilor israelieni asasinaţi de terorişti palestinieni în timpul jocurilor olimpice de la Munchen, Ilana Romano şi Ankie Spitzer, au decis să rupă tăcerea în speranţa că membrii delegaţiei israeliene ucişi vor primi recunoştinţa publică oficială la care au dreptul. Terorişti ai Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei au luat ostatici şi asasinat sălbatic membri ai delegaţiei israeliene de sportivi. Masacrul de la Munchen din 1972 a răspândit teama terorismului în lumea întreagă. Israelul rămâne ferm în combaterea terorismului şi protejatea cetăţenilor săi oriunde s-ar afla în lume, declară acum purtătorul de cuvânt al armatei israeliene.

Lecţiile istoriei nu trebuie uitate. În perioada 1939-1945 în Germania s-a dezvoltat campania antievreiască. În 2015 refugiaţii din Orientul Mijlociu au fost primiţi la Munchen cu urarea: bine aţi venit! Spre deosebire de Ungaria, alte state europene au reuşit să înţeleagă şi să îşi asume ororile Holocaustului. După al doilea război mondial în ţările din estul Europei foste comuniste subiectul a fost ascuns. Atacul terorist de la Munchen din 1972 nu poate fi uitat. Halterofilului Yossef Romano i-au fost tăiate organele genitale şi a fost abuzat sexual. Într-un raport publicat de centrul Simon Wiesenthal se arată că decizia UE de a eticheta produsele realizate în colonii este mai grav decât incitarea şi ameninţarea palestiniană şi iraniană împotriva Israelului.

Potrivit raportului Wiesenthal, Uniunea Europeană ignoră produsele din alte teritorii ocupate, cum ar fi Sahara Occidentală, Kashmir, Tibet sau produsele din zonele controlate de Hamas şi Hezbollah. Această utilizare a standardelor duble simbolizează campania anti Israel modernă, potrivit autorilor raportului şi reprezintă cea mai gravă ameninţare la adresa poporului evreu după al doilea război mondial.