Deputatutul PNL, Ionuţ Stroe, şeful delegaţiei Parlamentului României la APCE comentează proiectul de lege privind mass-media iniţiat de Varşovia

Importanţa garantării libertăţii presei este esenţială în funcţionarea unei democraţii, mai ales într-un stat membru al UE – spune şi deputatutul PNL, Ionuţ Stroe, şeful delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Într-o declaraţie pentru Radio România, Ionuţ Stroe consideră îngrijorător faptul că acest proiect de lege care prevede desemnarea de către guvern a şefilor posturilor publice de radio şi televiziune din Polonia a fost iniţiat în Parlamentul de la Varşovia fără dezbatere publică.

Ionuţ Stroe: Este cel puţin îngrijorător în acest moment ca societăţi comerciale ca radioul, televiziunea, agenţia naţională de presă sa fie practic transferate în momentul de faţă sub o nouă instituţie creată de actuala putere, fie că se numeşte un consiliu al canalelor mass-media naţionale. Este îngrijorător atât prin conţinutul proiectului legislativ care se spune că ar putea să pună în pericol pluralismul şi independenţa posturilor publice, dar este îngrijorătoare şi această procedură a introducerii rapide în parlament în scopul dezbaterii imediate fără o consultare publică şi fără a beneficia de pe urma unei consultări şi unei dezbateri parlamentare reale. Practic, legea a trecut în ultima zi a anului. Acum toate aşteptările sunt îndreptate către preşedinte care va respinge sau va aproba legea adoptată de parlament.

Dar mai mult decât atât, Comisia Europeană îşi doreşte a purta un dialog cu Polonia, o democraţie consolidată a UE, iar lucrurile sunt clar şi bine definite la nivel european. Importanţa garantării libertăţii presei este esenţială în funcţionarea unei democraţii, cu atât mai mult cu cât vorbim de o ţară din UE, o ţară puternică.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 4 ianuarie