Pâine de casă

 

După ce am pregătit cozonacul de sărbători, ne va fi mult mai ușor să facem și pâine de casă, după același model, dar mult mai simplu. Și vom face asta cu următoarele ingrediente, din care vom obține 3 pâini (sigur, depinde și de mărimea tăvilor):

800 grame de făină cernutăDSCI2733

250 ml lapte

250 ml apă

1 linguriță sare

50 grame de drojdie

50 grame de unt

2 lingurițe zahăr

În bucătărie trebuie să fie cald, altfel pâinea nu va crește. Laptele, drojdia și untul trebuie să fie la temperatura camerei. Este de preferat să amestecăm ingredientele cu o lingură de lemn.

Drojdia și zahărul se dizolvă cu puțin lapte călduț, apoi se lasă la crescut. Când a crescut amestecul, se adaugă laptele, apa, sarea și 400 grame de făină (jumătate din cantitate). Se amestecă bine, ca să nu rămână cocoloașe și se lasă din nou la crescut.

Când aluatul a crescut suficient, se frământă, adăugând restul de 400 de grame de făină și la final, untul topit, dar nu fierbinte, doar călduț (dacă ar fi fierbinte, s-ar opri procesul de creștere). Se frământă la fel ca și cozonacul, întâi cu “lovituri de pumn”, apoi – când apar bășici în aluat – prin împachetare. Se mai lasă la crescut încă o “etapă”.

Se împarte aluatul în tăvile bine unse cu unt și făină – vom avea aluat pentru trei tăvi de dimensiuni medii – și se dă la cuptor pentru aproximativ o oră.

 

PS: Este bine să “lucram” puțin aluatul înainte de a-l așeza în tavă – pe o suprafață curată se presară puțină făină, se ia câte o porție de aluat și se împăturește de câteva ori în patru și abia apoi se așează în tava de copt.

 

 Poftă bună!

 Daniela Sîrbu, RADOR – 5 ianuarie 2015