IA REGNUM NOVOSTI: România: Rusia „călăreşte” Republica Moldova

Traian Băsescu, fostul preşedinte al României, cere „să se echilibreze influenţa rusească” în Republica Moldova şi să-l scoată de-acolo pe cetăţeanul român Vladimir Plahotniuk

Traian Băsescu, ex-preşedintele României, consideră că oligarhul Vladimir Plahotniuk, prim-vicepreşedintele Partidului Democrat din Republica Moldova, trebuie expulzat din republică din cauza implicării lui evidente în eşecul aprobării în parlament a noului guvern condus de Ion Sturza. După cum a anunţat agenţia de presă Mediafax, Traian Băsescu i-a criticat pentru „iresponsabilitate” pe „așa-numiţii politicieni pro-europeni de la Chișinău”, care au făcut să eşueze aprobarea guvernului.
„Republica Moldova este în pragul colapsului,” a declarat fostul lider român, exprimând îndoieli cu privire la viabilitatea financiară a republicii, fără un împrumut în valoare de 60 de milioane de euro, bani pe care Bucureștiul i-a promis Chișinăului, ajutor condiţionat ulterior de constituirea unui guvern „pro-european”.
Vorbind despre Plahotniuc, Traian Băsescu şi-a exprimat opinia că acesta „provoacă un rău imens pentru ţară”.
„Acest individ face un joc politic pentru a deveni prim-ministru, în timp ce președintele Timofti îi refuză acest lucru, deoarece are un trecut dubios, asociat cu afaceri, cu puterea, cu legături la Moscova, cu reguli antidemocratice”, a declarat fostul preşedinte al României. El a reamintit că Plahotniuk posedă cetăţenia României. Traian Băsescu a criticat politica actuală de la București faţă de Republica Moldova. „Bucureștiul manifestă o indiferență inacceptabilă faţă de ceea ce se întâmplă acolo. În timp ce Federația Rusă îi călăreşte pe toţi acolo, cu presa ei, cu persoane influente, cu bani, cu tot ce vrei, tu stai la București, te uiţi de departe să vezi cum se termină toate acolo la Chişinău?”, s-a revoltat Traian Băsescu, referindu-se în mod evident la actualul președinte Klaus Iohannis. El a adăugat că „parcursul european” al Republicii Moldova a devenit posibil numai datorită faptului că în timpul președinției sale, Bucureştiul nu se ocupa de „contemplaţie”, nu „contempla” ce se întâmplă dincolo de Prut şi a încercat să „contracareze influenţa rusească”.
După cum a raportat agenția de știri REGNUM, sesiunea extraordinară a Parlamentului Republicii Moldova, programată să aibă loc pe 4 ianuarie, la care deputaţii trebuiau să voteze pentru aprobarea noului guvern, în frunte cu Ion Sturza, nu s-a mai ţinut din lipsă de cvorum. La şedinţă, au venit numai 47 de deputaţi din totalul de 101, iar cvorumul necesar era de 51. Au lipsit socialiştii, comuniştii şi o parte din deputaţii Partiodului Democrat (care este controlat de Vladimir Plahotniuk – nota red. VP).
Având în vedere că 4 ianuarie era ultima zi în care Ion Sturza putea să prezinte legislativului componenţa şi programul Guvernului, această tentativă de formare a unui nou executiv a eşuat. Acum, preşedintele Nicolae Timofti trebuie să angajeze noi consultări cu grupurile parlamentare şi să desemneze din nou un candidat la funcţia de premier.
A doua şi ultima tentativă de formare a unui nou guvern trebuie să aibă loc până la 29 ianuarie.
Dacă şi a doua încercare va eşua, atunci Parlamentul Republicii Moldova va fi dizolvat, iar în republică vor avea loc alegeri parlamentare anticipate.
La sfârșitul lunii decembrie, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a decis că, în cazul în care se formează o nouă majoritate parlamentară, preşedintele trebuie să-l desemneze pe candidatul propus de această majoritate certă la funcţia de premier. Anterior, Partidul Democrat din Republica Moldova şi-a anunțat intenția de a forma o majoritate parlamentară și voia să nominalizeze un candidat pentru postul de șef al guvernului. Cel mai probabil candidat din partea democraților ar fi oligarhul Vladimir Plahotniuc, primul vicepreședinte al Partidului Democrat, pe care preşedintele Nicolae Timofti a refuzat să-l numească anterior, preferându-l pe oponentul Ion Sturza.
(Traian Băsescu a scris şi pe Facebook următorul comentariu dur la adresa politiciienilor de la Chişinău: „Guvernul Sturza ar fi fost indiscutabil o soluţie acceptabilă pentru ţară, pentru cetăţenii Republicii Moldova şi pentru Bruxelles. N-a fost să fie, pentru că liderii partidelor, autointitulaţi a fi proeuropeni, şi-au dat din nou în petec, probînd că nu au nimic comun nici cu proeuropenismul, şi nici cu interesele ţării lor. Îi mînă doar interesele şi ambiţiile personale sau, cel mult, interesele de partid, dar de prea puţine ori interesul naţional.
Pentru a-l aduce la putere pe sforarul care tinde să confişte statul, Plahotniuc, ei au sacrificat fără ezitare aspiraţiile democratice ale propriului lor electorat şi, ce-i mai grav, au sacrificat aspiraţiile generaţiei tinere.
După încercarea eşuată în parlament de a forma un guvern acceptabil, Preşedintele Nicolae Timofti este într-o situaţie extrem de dificilă: ori cedează în favoarea intereselor mărunte ale liderilor proeuropeni şi-l desemnează pe Plahotniuc să formeze guvernul, ori joacă pe cartea europeană şi desemnează un premier, din aceeaşi majoritate parlamentară, dar “curat” şi acceptat ca partener european. Sper că va reuşi, prin negociere, să treacă peste constrîngerile generate de deciziile Curţii Constituţionale.
PS – De ce ne interesează R.Moldova? Pentru că, dincolo de motivaţia istorică şi culturală, nu vrem la frontiera de Est un guvern susceptibil a fi controlat de Moscova”, a scris fostul președinte pe Facebook. – nota red. VP).
Traducerea: Viorel Patrichi

IA REGNUM NOVOSTI (Rusia), 5 ianuarie 2016