7 ianuarie : omagii aduse victimelor atentatelor teroriste din Franța din 2015

La un an de la atentatele de la redacția săptămânalului Charlie Hebdo, personalul Ambasadei Franței în România, reprezentanți ai asociațiilor franceze, și înalți reprezentanți ai autorităților și  ai societății civile din România au ținut, joi, 7 ianuarie, un moment de reculegere lângă drapelul francez în omagiul victimelor atentatelor care au avut loc la Paris în 2015.

Ambasadorul Franței în România, domnul François Saint-Paul, aflat în prezent la Paris, a transmis un mesaj de mulțumire pentru solidaritatea de care românii au dat dovadă în momentele de grea încercare pentru Franța : „ Franța și francezii din România își amintesc cu mare emoție de solidaritatea de care au dat dovadă românii, care ne-au trimis sute de mesaje de sprijin, care au venit la Ambasada Franței pentru a scrie în cartea de condoleanțe, pentru a aprinde lumânări sau a aduce flori în memoria victimelor. Mulțumesc în special șefului statului român, domnul Klaus Iohannis, care a participat la Marșul Solidarității din 11 ianuarie 2015, de la Paris. Acest sprijin, reînnoit la fel de puternic, într-un alt moment tragic al istoriei noastre, pe 13 noiembrie 2015,  este, mai întâi de toate, o susținere, o împărtășire a valorilor promovate de Franța – Libertate, egalitate, fraternitate – valori europene, cu valențe universale ”.

În Franța au fost organizate mai multe ceremonii în memoria victimelor atentatelor care au avut loc anul trecut.

Marți, 5 ianuarie, în cadrul unor scurte și sobre ceremonii, în prezența familiilor victimelor, au fost amplasate mai multe plăci comemorative, printre care două în fața sediului Charlie Hebdo și a supermarketului Cacher. La această ceremonie au participat președintele Republicii franceze, domnul François Hollande, prim-ministrul Franței, domnul Manuel Valls, ministrul de interne, domnul Bernard Cazeneuve, dar și primarul Parisului, doamna Anne Hidalgo.  

Miercuri, 6 ianuarie, în Place de la République din capitala franceză a fost plantat un Stejar al amintirilor, ceremonia de inaugurare oficială urmând să aibă loc duminică, 10 ianuarie, în prezența președintelui François Hollande și a primarului Parisului, Anne Hidalgo. Alături de acest simbol al amintirii va fi instalată și o placă comemorativă cu următoarea inscripție: „În memoria victimelor atentatelor teroriste din ianuarie și noiembrie 2015 de la Paris, Montrouge și Saint-Denis. În acest loc, poporul francez își aduce omagiul”.

Pe 7 ianuarie, Șeful statului francez, se va adresa forțelor de ordine la sediul Prefecturii Poliției din Paris, același loc în care anul trecut a adus un omagiu celor trei polițiști uciși în atentatele din ianuarie 2015. Forțele de ordine pariziene au fost îndelung aplaudate la Marșul Solidarității din 11 ianuarie pentru curajul și devotamentul lor.

Sâmbătă, 9 ianuarie, președintele François Hollande va participa la o ceremonie organizată de Consiliul reprezentativ al instituțiilor evreiești din Franța care va avea loc în fața supermarketului Cacher. La ceremonie sunt, de asemenea, invitați prim-ministrul Manuel Valls și ministrul de interne Bernard Cazeneuve.

Duminică, 10 ianuarie, în Place de la République din Paris, peste o mie de persoane, familii ale victimelor, martori sau supraviețuitori ai atacurilor din ianuarie și noiembrie 2015, sunt așteptate să aducă un omagiu colectiv alături de autoritățile franceze.  O placă comemorativă va fi amplasată în centrul pieței. Artistul Johnny Hallyday va interpreta melodia „ Un dimanche de janvier”,  cântec care salută mobilizarea generală a francezilor de pe 11 ianuarie 2015  de la Marșul Solidarității. Corul Armatei franceze va intona Marseieza./.