Creştinii ortodocşi din Rusia sărbătoresc Crăciunul

Creştinii ortodocşi din Rusia sărbătoresc joi, 7 ianuarie, Crăciunul pe rit vechi. Crăciunul, una dintre cele mai mari sărbători ale creştinătăţii, celebrează de peste 2.000 de ani naşterea lui Iisus. La ruşi sărbătoarea aduce an de an în familie obiceiuri precum colindatul şi împodobirea bradului, sub care copiii aşteaptă darurile Moşului. De Crăciun, la Moscova, dar şi în alte oraşe din Rusia, sunt organizate evenimente religioase consacrate Naşterii Domnului. Slujbe religioase au loc în toate bisericile din ţară, programe sportive şi culturale vor avea loc în toate parcurile din capitala rusă şi din numeroase oraşe. Cu acest prilej, la Moscova va fi organizat un concurs al clopotarilor.

Patriarhia Moscovei şi a Întregii Rusii va primi doritorii în atelierele sale unde ei vor învăţa să confecţioneze Steaua de la Betleem, panglici colorate sau felinare din hârtie. Un show teatralizat despre naşterea lui Iisus Hristos este organizat astăzi la Moscova de Patriarhie. Vor mai fi organizate Concursuri sportive – „Tragerea de funie”, vor fi proiectate filme vechi despre Crăciun. Ruşii din Moscova vor sărbători Crăciuniul în stil popular, cu dansuri tradiţionale ruseşti, ceastuşka, şi colinde, koleadki, iar fierarii cu o mână pe toiag şi alta pe ciocan, vor bate fierul rece al nicovalei şi vor manevra fierul încins, pentru a face demonstraţii publicului curios. Vor avea loc concursuri de construit oameni de zăpadă.

Potrivit sondajelor realizate de sociologii ruşi, majoritatea locuitorilor Moscovei petrec sărbătorile de Crăciun în oraş. Crăciunul este asociat cu decorarea bradului, mersul la biserică, mesele în familie, colindul, dar şi cu venirea lui Moş Crăciun. Obiceiuri care sunt astăzi de nelipsit în aproape toate colţurile lumii se trag, aşadar, din lunga istorie a serbărilor luminii, împletite cu datini şi tradiţii răspândite sau absorbite de sărbătoarea creştină a naşterii lui Iisus Hristos.

www.regnum.ru – 7 ianuarie