Creştinii ortodocşi şi greco-catolici prăznuiesc soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul

Creştinii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc astăzi Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, zi în care este cinstit cel care l-a botezat pe Hristos în Iordan.

Ioan Botezătorul este proorocul care face legătura între Vechiul şi Noul Testament. Supranumit de Biserică Înaintemergătorul, pentru că i-a pregătit misiunea lui Iisus, Ioan Botezătorul este cel care recunoaşte umilul tâmplar din Nazaret pe Mesia cel aşteptat. Din momentul Botezului începe, de altfel, activitea publică a lui Hristos. Proorocul Ioan a murit ca un martir, ucis de Irod pentru că îl mustrase public pentru concubinajul cu soţia fratelui său. Prin sărbătoarea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul bisericile ortodoxe şi greco-catolică îl prăznuiesc astăzi pe cel care a prilejuit Boboteaza, iar alături de el sunt cinstiţi cei care îl preţuiesc atât pe pâmânt, cât şi în cer. Sărbătoarea este marcată prin celebrarea Liturghiei, care va fi transpisă de posturile noastre de radio România Cultural şi Antena Satelor începând cu ora 10:00.

Aproape două milioane de români îşi sărbătoresc astăzi onomastica, şi tot astăzi, creştinii ortodocşi de rit vechi celebrează Crăciunul.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 ianuarie