Cu ocazia praznicului Sfântului Ioan Botezătorul, în satul Tălmăcel din judeţul Sibiu are loc obiceiul numit „udatul Ionilor”

Aproape două milioane de români îşi sărbătoresc astăzi onomastica de Soborul Sfântului Ioan Botezătorul. Ca în fiecare an, cu ocazia acestei zile, în satul Tălmăcel din judeţul Sibiu are loc un obicei unic, numit „udatul Ionilor”. Despre ce este vorba aflăm de la corespondentul RRA, Carmen Vulcan.

Reporter: Obiceiul „udatul Ionilor” din satul Tălmăcel are peste un secol vechime şi se ţine doar în această mică aşezare de sub munte. Feciorii şi fetele se îmbracă în costume populare, împodobesc caii şi carul tras de boi cu care străbat apoi, în alai, satul până la pârâu. Aici, rând pe rând, toţi cei care poartă numele de Ion sau Ioana sunt înmuiaţi cu picioarele în apă. Sărbătoarea „udatului Ionilor” la Tălmăcel se încheie cu jocul tinerilor în piaţa din faţa bisericii satului.

Realizator: Tot astăzi, creştinii ortodocşi de rit vechi celebrează Crăciunul, calendarul iulian sau pe stil vechi fiind decalat cu 13 zile faţă de calendarul oficial.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 ianuarie