2016. január 8

Januárban nyilvánosságra hozzák az Európai Bizottság igazságügyi országjelentéseit

Valószinüleg január 27-én hozzák nyilvánosságra az Európai Bizottság (EB) igazságügyi országjelentéseit, közölte az EB pénteki sajtóértekezletén Christian Wigand, a testület szóvivője. „Az Európai Bizottság évente dolgoz ki országjelentéseket a Románia és Bulgária által az igazságszolgáltatás terén elért eredményekről, illetve  a bizottság által tett ajánlatok figyelembe vételéről”, fűzte hozzá a szóvivő. Az országjelentések kiértékelik az igazságügyi reformok terén és a korrupció elleni küzdelemben elért eredményeket, mig Bulgária esetében az idei jelentés felméri a szervezett bűnözés leküzdésében tett erőfeszitésekett is, közölte a román közszolgálati rádió brüsszeli tudósitója. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.08)

Cristian Popat nevezték meg Románia jelöltjének az Európai Befektetési Bank alelnöki tisztségére

Cristian Popat nevezték meg Románia jelöltjének az Európai Befektetési Bank alelnöki tisztségére, közölte a közpénzügyi minisztérium. Cristian Popa 16 évi tapasztaltot halmozott fel a Román Nemzeti Banknál (BNR) és háromszor választották a jegybank kormányzó-helyettesének. Ugyanakkor a BNR részéről részt a vett a Nemzetközi Valutalaappal (IMF), a Világbankkal (VB) és az Európai Bizottsággal (EB), illetve más nemzetközi hitelintézményekkel tárgyalásokat és párbeszédet folytató csoportokban.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.08)

A Legfelső Semmítő- és Ítélőszék elnökét meghivták Hollandia bukaresti nagykövetségére

Liviu Stanciut, a Legfelső Semmítő- és Ítélőszék elnökét meghivták Hollandia bukaresti nagykövetségére, mely alkalommal beszámoltak az Európai Unió holland elnökségének prioritásairól és meghallgatták Mark Rutte holland kormányfő beszédét, aki kihangsúlyozta a következő időszak fontosabb problémáit, nevezetesen a migrációt és az EU külső határai védelmének szigoritását, valamint az EU szociális és gazdasági jellegű kérdéseit, mint amilyen a munkahelyteremtés, a szegénység leszoritása, az energiahatékonyság növelése és az európai városok fejlesztésére hivatott Amszerdami Szerződés. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.08)

Az Azomureş vegyipari kombinát az egyedüli műtrágyagyár a román piacon

A mezőgazdaság szempontjából az Azomureş vegyipari kombinát az egyedüli műtrágyagyár a román piacon. A társaság péneken 10 évre szólóan megkapta az integrált környezetvédelmi engedélyt, ami arról tanuskodik, hogy az Azomureş az európai normáknak megfelelően működik. Ez irányban a társaság az utóbbi három évben több mint 240 millió euró értékű beruházást végzett. Mint Ovidiu Maior, a vállalat szóvivője megjegyezte, a román piac évente mintegy 1.750.000 tonna műtrágyát igényel és a kombinát korszerűsitése lehetővé teszi e kereslet 60%-os arányban való fedezését.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.08)

A vajdahunyadi Energetikai Komplexum bányászai felvették a munkát

A vajdahunyadi Energetikai Komplexum bányászai felvették a munkát, azt követően, hogy pénteken, műszakváltáskor elutasitották lemenni a mélybe, és aláirásgyűjtésbe kezdtek az általános sztrájk kirobbantásáért. A bányászok aggodalmuknak adnak hangot amiatt, hogy a vállalatot csütörtökön fizetésképtelennek nyilvánitották, valamint a vállalat taplraállitásáért kinevezett új csődbiztos miatt.  Petru Nica, a „Muntele” szakszervezet elnöke sajtókonferenciáján kijelentette, hogy a vajdahunyadi Energetikai Központ adminsiztrálására kijelölt cég nem rendelkezik a szükséges tapasztalattal, s több rosszat tehet, mint jót és egy új csődbiztos kinevezését kérték. A szakszervezeti tagok az általános sztrájk kirobbantását is kilátásba helyezték. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.08)

Rozalia Gănciulescu