PORTRET: Lara Fabian împlineşte 46 de ani

Lara Fabian, o artistă extrem de îndrăgită de publicul din România, va încânta din nou audienţa în concertele programate la Bucureşti şi Cluj-Napoca, pe 20 şi 22 aprilie anul acesta. Cântăreaţă, cantautoare şi actriţă, a vândut în aproape 30 de ani de carieră peste 18 milioane de înregistrări în toată lumea, devenind cea mai bine cotată artistă de origine belgiană din toate timpurile.

Lara-Fabian_max1024x768

Lara Sophie Katy Crokaert s-a născut la data de 9 ianuarie 1970 în comuna belgiană Etterbeek şi este singurul copil al cuplului format din Luisa (o profesoară de literatură cu origini siciliene) şi Pierre Crokaert (un chitarist flamand cunoscut pentru colaborările sale cu Petula Clark).

La vârsta de cinci ani, după ce aude una dintre piesele Èvei Brenner la radio, Lara şi doreşte să devină cântăreaţă, iar părinţii săi îi dăruiesc un pian de Moş Nicolae în iarna anului 1978. La opt ani devine elevă a Conservatorului regal din Bruxelles, instituţie unde avea să ia lecţii de canto, pian şi solfegiu pentru o perioadă de zece ani.

Renunţă la avocatură pentru muzică

În adolescenţă, fiind influenţată de muzica clasică şi de cântecele semnate de Barbra Streisand şi Queen, Fabian compune primele sale piese. Pentru a îndeplini un vis al tatălui, Lara urmează avocatura în Italia, secţia criminalistică infantilă, însă renunţă la studii în favoarea unei cariere în muzică. În anul 1986, cântăreaţa câştigă trei trofee în cadrul concursului de tinere talente „Tremplin”,  iar la finele aceluiaşi an lansează primul său disc single, care este imprimat în numai 500 de exemplare şi nu se bucură de succes comercial.

A ocupat locul patru la ediţia Eurovision câştigată de Céline Dion

Lara acceptă propunerea de a reprezenta Luxemburgul la Concursul Eurovision, în cadrul ediţiei cu numărul treizeci şi trei care s-a desfăşurat la Dublin. Pe 30 aprilie 1988 interpretează în finala competiţiei piesa „Croire”; în ierarhia finală a concursului Fabian s-a clasat pe locul patru, obţinând una dintre cele mai bune poziţii ale ţării din istoria participării la Eurovision, iar trofeul a fost câştigat de Céline Dion pentru Elveţia.

1988

Primul album de studio al interpretei, intitulat Lara Fabian, a fost lansat în Canada în august 1991 şi a primit recenzii favorabile din partea criticilor de specialitate. Conţinând zece piese dance-pop, materialul a fost apreciat pentru „inocenţa şi naivitatea” compoziţiilor şi s-a bucurat de succes comercial, fiind vândut în peste 100.000 de exemplare în Canada.

În 1996, Lara Fabian devine cetăţean canadian şi este aleasă de studiourile Walt Disney să împrumute vocea sa Esmeraldei, pentru producţia „Cocoşatul de la Nôtre Dame”.

Primul album de studio în limba engleză, intitulat Lara Fabian, a fost lansat în noiembrie 1999 în Franţa şi Canada, iar în America de Nord avea să fie comercializat de-abia începând cu vara anului 2000. Discul conţine paisprezece cântece de muzică pop şi dance pe care Fabian le-a înregistrat în compania unor producători cu renume precum Walter Afanasieff, Patrick Leonard sau Glen Ballard.

Albumul Lara Fabian a primit recenzii favorabile din partea criticilor de specialitate: „Vocea lui Fabian este curată şi incredibil de puternică, pornind de la şoapte şi până la interpretări în forţă. În urma audiţiei admiratorii lui Céline Dion şi Mariah Carey o vor considera pe Fabian o adiţie ideală la colecţiile lor.”

Piese celebre intrepretate într-o manieră unică

A dovedit lumii întregi că are o voce excepţională, prin interpretarea pieselor „Adagio” şi „I Will Love Again” (numărul 1 în Bilboard). Melodii ca „I Am Who I Am”, „Love By Grace” şi „Quedate” se bucură de succes în Brazilia, Spania şi Portugalia. Prin melodiile compuse şi interpretate unic, a devenit parte a istoriei muzicii pop. Cel de-al zecelea album al său, „TLFM” aduce un omagiu celor 12 femei care au ajutat-o să devină artista şi femeia de succes care este în prezent, printre acestea numărându-se Nana Mouskouri, Celine Dion, Maurane, Dalida. În 27 de ani de carieră, artista a lansat 11 albume de studio, 4 materiale live şi 2 compilaţii.

lara fabian sanremo

Turneu european în 2016

Pe 6 noiembrie 2015 a lansat un nou album, intitulat ‘Ma vie dans la tienne’, pe care îl va promova în cadrul unui turneu în toată Europa. Lara Fabian a concertat de trei ori la Bucureşti – în martie 2012 cu două reprezentaţii sold-out şi în 2014, tot la Sala Palatului.

Lara Fabian a avut parte de o mare surpriză la concertul din 2012 de la Bucureşti, când, la primele acorduri ale piesei „Je t’aime” toată sala s-a ridicat în picioare arborând mesajul „Ne-ai lipsit”. Artista, uluită, a lăsat publicul să cânte prima strofă şi refrenul piesei.

[youtube height=”HEIGHT” width=”WIDTH”]https://www.youtube.com/watch?v=8qHAmMjQqb0[/youtube]

Lara Fabian revine în 2016 în România pentru două noi concerte, la Cluj-Napoca, pe 20 aprilie, şi Bucureşti, pe 22 aprilie.

Documentarea: Bianca Ioniţă