Ziua Culturii Naţionale la Centrul Cultural Media Radio România

Centrul Cultural Media Radio România sărbătoreşte Ziua Culturii Naţionale,15 ianuarie 2016, cu evenimente speciale desfăşurate pe parcursul întregii săptâmâni 11-17 ianuarie. Printre acestea se numără: o expoziţie de fotografie la Sala Radio,  teatru la microfon şi emisiuni speciale, muzică românească şi dezbateri pe marile teme culturale ale momentului, dar şi transmisii în direct de la evenimentele dedicate acestei zile.

Expoziţia “Radio România: Cultură, Artă & Media”, care va fi deschisă în foaierele Sălii Radio miercuri, 13 ianuarie, parcurge în imagini o poveste despre idei şi proiecte devenite realitate în dialogul dintre carte, cultură, muzică şi radio: un mini-documentar în imagini despre magia de a gândi şi produce cultură la şi în spatele microfonului. Expoziția este o incursiune fotografică în proiectele Centrului Cultural Media Radio România, platforma de cultură, muzică, artă şi media a radioului public,care propune o ofertă culturală de maximă diversitate: de la emisiuni pe frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical la muzică live în stagiunea Sălii Radio, de la Târgurile GAUDEAMUS din Bucureşti şi din ţară la teatru radiofonic, de la lansări de audio-book-uri şi CD-uri la Editura Casa Radio, la turnee naţionale şi internaţionale.

Pentru al treilea an consecutiv, Editura Casa Radio şi Radio România Cultural sărbătoresc Ziua Culturii Naţionale printr-o serie de ediţii speciale difuzate în cadrul emisiunii Dimineaţa crossover, în perioada 11-15 ianuarie (între 9.00 şi 9.55), realizate în direct de Maria Balabaş şi Daria Ghiu. Protagoniştii acestora sunt basmele şi poveştile. Cum ne raportăm astăzi la basme? Ce ne comunică ele? Cât de actuale sunt şi ce neexpo foto 2016 1 spun, în schimb, basmele contemporane? Punctul de plecare sunt atât basmele şi poveştile apărute la Editura Casa Radio în colecţia „Noapte bună, copii!”, cât şi hors collection: cele 6 CD-uri „ A fost odată ca niciodată. Poveşti şi povestiri”, interpretate de Ion Caramitru, Mariana Mihuţ, Victor Rebengiuc.

Tot la Radio România Cultural, vineri, 15 ianuarie de la ora 16.00, se va auzi în direct, din Aula Bibliotecii Centrale Universitare din Bucureşti: „Gala Tinerilor Scriitori. Cartea de poezie a anului 2015”

Teatrul Naţional Radiofonic a cuprins, în programele culturale ale posturilor Radio România, o serie de spectacole speciale, dedicate evenimentelor.

Acestea sunt un periplu prin întreaga operă a lui Mihai Eminescu, care a fost pe lângă poet, în acelaşi timp prozator, dramaturg, folclorist, ziarist, dar şi actor şi sufleor, deci om al scenei. Astfel puteţi asculta pe parcursul acestei săptămâni, sub genericul „Mari spectacole”, la Radio România Cultural: „Bogdan Dragoş” de Mihai Eminescu. Adaptare: Nae Cosmescu. Regia artistică: Titel Constantinescu, „Sărmanul Dionis” de Mihai Eminescu. Adaptare: Ion Biberi. Regia artistică: Paul Stratilat.

Tot la Radio România Cultural, în ciclul „Biografii, memorii”, sunt programate o serie de spectacole reprezentative: „O prietenie pentru eternitate: Eminescu – Creangă”. Scenariu radiofonic de Constandina Brezu, „Ochii Arhanghelului din vis – O biografie poetică a lui Mihai Eminescu” după un ciclu de poeme ale lui Liviu Ioan Stoiciu. Scenariul radiofonic: Felicia şi Gavriil Pinte. Regia artistică: Gavriil Pinte.

În ciclul de emisiuni documentare scenarizate „Biografia unei capodopere” sunt programate în această săptămână: „Mihai Eminescu: Memento Mori”. Scenariu radiofonic de Elena Tacciu. Înregistrare din anul 1979, „Scrisorile lui Mihai Eminescu”. Scenariu radiofonic de Alexandru Tatos. Înregistrare din anul 1974, ”Mihai Eminescu: Luceafărul”. Scenariu radiofonic de Magdalena Boiangiu şi Doina Papp. Pentru amănunte despre program accesaţi: www.tnr.ro.

Pe 15 ianuarie 2016, la Radio România Muzical pot fi ascultate înregistrări ale unor celebri interpreți români și lucrări ale celor mai importanți compozitori autohtoni.

Sărbătoarea începe chiar de la ora 7.00, când debutează, ca de obicei, matinalul “Musica viva”; la ora 10.00, ascultătorii Radio România Muzical au întâlnire cu cei doi muzicieni-simbol pentru cultura muzicală românească, George Enescu și Dinu Lipatti, ambii în dublă ipostază de interpreți și compozitori. La ora 11.00, ne amintim de una dintre vocile românești de aur ale secolului XX, baritonul Nicolae Herlea.

Emisiunea “Polifonii”, în care în mod obișnuit pot fi ascultați interpreți și compozitori români, are o temă eminesciană. De la ora 13.10, pot fi ascultate lucrări inspirate de versurile lui Mihai Eminescu: poemul simfonic „Luceafărul” de Mihai Eminescu, piese corale de Radu Paladi, Simfonia a V-a de Anatol Vieru.

Muzica lui George Enescu în actualitate: de la ora 15.30, la “Concerte de 5 stele” poate fi ascultat Octetul de George Enescu, interpretat în cadrul prestigiosului Festival de la Salzburg în august 2015 de o serie de muzicieni, printre care regăsim și numele a două violoniste franceze cu origini românești: Sarah și Deborah Nemțanu.

Nume românești apar și în cadrul emisiunii “Scena europeană” (ora 21.00) care se deschide cu unul dintre cele mai de succes concerte puse de Radio România Muzical la dispoziția Uniunii Europene de Radio: cel susținut în februarie 2007 de Orchestra Națională Radio condusă de Tiberiu Soare, cu un program exclusiv românesc. Iar în partea a doua a emisiunii, un concert cameral înregistrat în mai 2015 în Germania, printre protagoniști numărându-se și violistul român Răzvan Popovici, apreciatul organizator al festivalului Sonoro de la București