2016. január 12

Tanúként hallgatták ki Victor Pontát

Újabb dossziéban hallgatta ki a korrupcióellenes ügyészség Victor Pontát. A volt kormányfőt Nagyváradon, abban az ügyben faggatták a délelőtt, amelyben december végén előzetes letartóztatásba került a Szatmár megyei önkormányzat alelnöke. Mircea Govort, aki egyben a Szociáldemokrata Párt Szatmár megyei elnöke, azzal gyanúsítják, hogy kapcsolatai révén, illetve zsarolással próbálta elérni hozzá közel álló személyek kinevezését az Országos Adóhatóság (ANAF) kötelékébe. A román sajtó forrásai szerint Ponta röviddel tíz óra előtt érkezett meg az ügyészség székhelyére, ahol tanúként hallgatták ki. A volt kormányfő ellen vizsgálat folyik egy másik ügyben korrupció gyanújával. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.12)

Új parlamenti többség alakult a Moldovai Köztársaságban

A többséget 56 képviselő alkotja a 101 fős törvényhozásban. Ők hétfő este aláírásukkal hitelesített nyilatkozatot nyújtottak be Nicolae Timofti államfőnek, aki így – egy december végi alkotmánybírósági döntésnek megfeleően – köteles e többség jelöltjét megbízni a kormányalakítással. A többséget a Demokrata Párt , a Liberális Párt, valamint a Liberális-Demokrata Párt képviselőinek egy része alkotja. Utóbbiak azzal indokolták csatlakozásukat a koalícióhoz, hogy amennyiben január végéig nem alakul meg az új kormány, előrehozott választásokat kell kiírni, ami szerintük káros lenne. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.12)

Új vezetője van az IMF romániai küldöttségének

Reza Baqir pakisztán állampolgárt nevezték ki a Nemzetközi Valutaalap (IMF) romániai küldöttsége vezetőjének. Reza Baqir, az IMF karrierrotációs elve alapján Andrea Schaechtert váltja, akinek két és fél év után lejárt a mandátuma. Reza Baqir január 12 és 15 között bemutatkozó látogatást tesz Bukarestben. A romániai küldöttség új vezetője már 15 éve, hogy a Nemzetközi Valutaalapnál fejti ki tevékenységét és ő vezette az adósságpolitikai osztályt is, mig ezt megelőzően a Világbanknál dolgozott. Reza Baqir hozzájárult az IMF pénzügy politikájának, illetve a válság sújtotta Ciprus, Görögország, Jamaica, Portugália és Ukrajna adósságainak felvázolásához. Romániának 2013 szeptembere és 2015 szeptembere között egy 2 milliárd euró értékű készenléti hitel-megállapodása volt a Nemzetközi Valutaalappal, amit a hatóságok elővigyázatossági jellegűként kezeltek, s nem hívtak le egyetlen eurót sem. A megállapodás célja az volt, hogy megvédje a román gazdaságot a pénzügyi piacokról érkező sokkhatásoktól, illetve alacsonyan tartsa a finanszírozás költségeit. Románia jelenleg újabb megállapodásról tárgyal az IMF-el. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.12)

Románia memorandumot irt alá a Világbankkal

A Világbank műszaki szempontból 2023-ig folyamatosan támogatja a román közintézményeket, illetve segiti a bukaresti kormányt a struktúrális reformok gyakorlatba ültetésében és a közigazgatás modernizálásában. Ez irányban  a hétfő este Bukarestben aláirt megállapodás előriányozza e támogatás kiterjesztését valamennyi európai struktúrális és befektetési alap tekintetében. “Az utóbbi öt évben a romániai helyi és központi hatóságok a szakértői véleményezést és nemzetközi üzleti ismereteket előmozditó partnerség keretében részesültek tánogatásba a Világbank részéről” emlitette meg hétfő este a Victoria palotában Cyril Muller, az IMF Európáért és Közép-Ázsiáért felelős alelnöke. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.12)

Megugrott a külkereskedelmi hiány

A múlt év első 11 hónapjában 1,884 milliárd euróval nőtt a külkereskedelmi mérleg hiánya az előző év hasonló időszakához képest – közölte az országos statisztikai intézet. A január-novemberi importtöbblet 7,193 milliárd euró volt, több mint a 2014-es egész évi 6,046 milliárd euró kereskedelmi mérleghiány. A vizsgált időszakban az import 7,2 százalékkal, az export viszont csak 4,1 százalékkal nőtt az előző év hasonló időszakához mérve. A román kivitel 44,5 százalékát és a behozatal 37,2 százalékát autók és szállítóeszközök tették ki. Az export 74 százalékát, az import 77 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolította le Románia. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.12)

Andrei Demeny