Cetăţeanul pakistanez Reza Baqir este noul şef al misiunii FMI pentru România

Misiunea Fondului Monetar Internaţional pentru România are un nou şef – cetăţeanul pakistanez Reza Baqir. El o înlocuieşte, conform politicii FMI de rotire a angajaţilor, pe Andrea Schaechter, care şi-a încheiat mandatul. Reza Baqir se va afla la Bucureşti, de astăzi până vineri, pentru a se prezenta autorităţilor române, după cum transmite Iulian Olescu.

Reporter: Noul şef de misiune pentru România activează de 15 ani în cadrul FMI, anterior lucrând şi la Banca Mondială. El a deţinut, înaintea acestei numiri, funcţia de şef al diviziei de politici privind datoria în cadrul departamentului de strategie, politici şi evaluare al FMI. Reza Baqir a contribuit la creionarea politicilor fiscale şi privind datoria în mai multe ţări afectate de criză, printre care Cipru, Ghana, Grecia, Jamaica, Portugalia şi Ucraina.

În cadrul FMI a mai ocupat funcţia de adjunct al Diviziei pentru pieţe nergetice şi de reprezentantal fondului în Filipine. România nu are în prezent un acord în derulare cu FMI, cea mai recentă înţelegere cu FMI expirând la sfârşitul lunii septembrie 2015 după mai multe încercări nereuşite de a reconcilia poziţiile divergente ale reprezentanţilor autorităţilor române şi ale instituţiilor financiare internaţionale pe marginea măsurilor de relaxare fiscală promovate de executivul de la Bucureşti.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 12 ianuarie