Ministrul Justiţiei va propune abrogarea prevederii potrivit căreia redactarea de lucrări ştiinţifice din închisoare scurtează condamnarea

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, va propune guvernului abrogarea prin ordonanţă de urgenţă a prevederii potrivit căreia redactarea de lucrări ştiinţifice din închisoare scurtează condamnarea. Ea a apreciat, într-o conferinţă de presă, că fenomenul a dobândit proporţii exagerate în ultimul timp. Potrivit informărilor primite de instituţia pe care o reprezintă, până în anul 2010, în detenţie, era publicată maximum o lucrare ştiinţifică pe an, în timp ce în 2014 au apărut în acelaşi regim privativ de libertate 90 de lucrări cu titlul „ştiinţific”. În 2015, au fost publicate 340 de astfel de creaţii. În plus, Raluca Prună a dat asigurări că tot în prima şedinţă a executivului va supune atenţiei un regulament de aplicare a legii referitoare la executarea pedepselor şi la măsurile privative de libertate, astfel încât acesta să poată fi adoptat simultan printr-o hotărâre de guvern.
Raluca Prună, ministrul Justiţiei: Constatând că fenomenul este scăpat compeltamente de sub control, propun guvernului României ca, printr-o ordonanţă de urgenţă care va fi promovată în prima şedinţă de guvern din luna februarie, să cer abrogarea acestei dispoziţii. Voi face o consulatre publică pentru că legea obligă ca, la orice fel de act normativ, să existe o consultare publică. Urgenţa este evidentă şi, pentru moment, cea mai bună soluţie este abrogarea acestei dipoziţii. Voi pune în aceeaşi zi pe masa guvernului regulamentul de aplicare a  Legii  254/2013, ca, prin hotărâre de guvern, să fie adoptată odată cu ordonanţa de urgenţă.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 12 ianuarie