120 de ani de istorie a filmului maghiar

120 de ani filmul maghiarCele mai reprezentative creaţii cinematografice din fiecare deceniu, proiectate la Bucureşti

Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti în colaborare cu Arhiva Naţională de Filme din Ungaria (MaNDA) iniţiază în 2016 o serie de proiecţii ce are menirea să prezinte cu scop educativ istoria filmului maghiar. În 2016 se împlinesc 120 de ani de la prima poiecție de film în Budapesta și de la deschiderea primului cinematograf în Budapesta, iar cu ocazia aniversării milenare s-a filmat primul film în Ungaria.

Istoria filmului maghiar a început în 1896, când s-au proiectat în cafeneaua Hotelului Royal de la Budapesta filmele fraţilor Lumiére, după care doi fraţi cu spirit pionieresc, SZIKLAI Arnold şi Zsigmond au deschis porţile primului cinematograf maghiar de pe Calea Andrássy, Ikonográf, unde se proiectau filme pentru public pe aparate Lumiére. Sub acest auspiciu am iniţiat această serie de proiecţii lunare, în cadrul cărora prezentăm cele mai reprezentative creaţii cinematografice din fiecare deceniu (de la 1896 până la 1989) din istoria cinematografiei maghiare.

Seria de proiecţii debutează cu două filme mute, Până ce îmbătrânim (Mire megvénülünk – anul 1916) şi Ultima noapte (Az utolsó éjszaka – din 1917) ce au fost restaurate şi digitalizate în laboratoarele de film din Budapesta. Filmele vor fi acompaniate live la pian de Cătălin Răducanu. Filmul Până ce îmbătrânim (Mire megvénülünk) este prima adaptare cinematografică a romanului cu același titlu al marelui romancier, Jókai Mór, fiind povestea unei familii aristocrate din perioada revoluţiei din 1848 şi în perioada de reformă, ce a urmat revoluţiei. Cel de-al doilea film, Ultima noapte (Az utolsó éjszaka) este o melodramă remarcabilă a epocii filmului mut și a fost filmat la Cluj în studiourile de film Transylvania, în anul 1917, înfiinţate de Janovics Jenő, directorul Teatrului Maghiar din Cluj, promotorul artei cinematografice la începutul secolului XX. În film o artistă de cabaret de mare succes, după izbucnirea primului război mondial se întoarce în ţara sa natală, dar nu-şi mai găseşte familia și se angajează la teatrul din capitală unde este aplaudată în fiecare seară de un adorator secret.

Filmele vor fi proiectate în Sala Eforie a Cinematecii Române, Arhiva Națională de Filme (str. Eforie nr. 2). Proiecțiile vor avea loc în fiecare lună, în a doua jumătate într-o zi de joi. Prima proiecție va avea loc joi, 21 ianuarie de la orele 19.00. Filmlele vor fi subtitrate în limba română.
Mai multe informaţii despre filme: www.ccu.ro

www.headsome.ro
str. Constantin Rădulescu-Motru 16,
bl. 21, ap. 201, sector 4, Bucureşti
0722-609.478