IL MESSAGGERO: Curtea Europeană de Justiţie: Angajatorul poate controla mail-urile angajaţilor

IL MESSAGGERO (Italia), 12 ianuarie 2016 – Angajatorii pot controla e-mail-urile angajaţilor corporatişti şi sunt autorizaţi să îi demită în cazul în care le folosesc în scopuri personale. Printr-o sentinţă, Curtea Europeană de Justiţie a stabilit că o societate privată nu încalcă dreptul la privacy al unui angajat când controlează mesajele sale pe adresele firmei şi că demisia este justificată dacă le utilizează în scopuri private.

Cazul priveşte recursul prezentat la Curtea de la Strasburg de un cetăţean român, conform căruia tribunalele naţionale ar fi trebuit să declare nulă demiterea sa, deoarece a fost datorată unei încălcări a dreptului la intimitate. În principal, magistraţii consideră că „nu este iraţional ca un angajator să vrea să verifice că angajaţii îşi duc la bun sfârşit propriile atribuţii în timpul programului de lucru”.

Totodată, au observat că accesul la mesageria Yahoo ale firmei din partea din partea angajatorului a fost efectuat cu convingerea că ar fi cuprins numai comunicaţii profesionale şi că conţinutul mesajelor private

Bărbatul a fost demis după ce angajatorul a descoperit că folosea mesageria Yahoo cu numele firmei pentru a coresponda cu iubita şi fratele, încălcând regulile interne ale societăţii. Judecătorii de la Strasburg, însă, au stabilit că justiţia română a atins un bun echilibru între dreptul la privacy al angajatului şi interesele angajatorului său. În special, magistraţii consideră că „nu este iraţional ca un angajator să vrea să verifice că angajaţii îşi duc la bun sfârşit atribuţiile în timpul programului de lucru”. Totodată, au observat că accesul la mesageria Yahoo a firmei din partea angajatorului a fost efectuat în convingerea că ar conţine numai comunicaţii profesionale şi conţinutul mesajelor private nu a fost folosit de tribunale pentru a legitima demiterea.

Traducerea de Oana Avram