În Republica Moldova deputaţii au respins rugămintea preşedintelui de a confirma semnăturile în sprijinul premierului

Partidul Democrat din Republica Moldova a respins rugămintea preşedintelui Nicolae Timofti de a confirma semnăturile deputaţilor în sprijinul candidatului Vladimir Plahotniuc la postul de premier. „Preşedintele a primit încă pe 11 ianuarie documentul oficial care confirmă crearea unei majorităţi parlamentare. După aceea au fost respectaţi toţi paşii de procedură necesari: şeful statului a fost informat în legătură hotărârea majorităţii alcătuite din 56 de deputaţi de a nominaliza un candidat pentru postul de premier din partea Partidului Democrat” – se arată în declaraţia partidului, dată publicităţii în această seară. În document se arată: „ultima declaraţie cu confirmarea poziţiei majorităţii parlamentare a fost înregistrată la Cancelaria prezidenţială astăzi”. Timofti ceruse ca cei 56 de deputaţi care au format noua majoritate aflată la putere să-şi confirme semnăturile până la 21:00, ora locală (22:00, ora Moscovei). „Preşedintele va lua decizia referitoare la numirea candidatului pentru postul de premier în această seară, târziu” – a declarat pentru presă secretarul de presă al preşedintelui Republicii Moldova, Vlad Ţurcanu. După cum a declarat acesta, şeful statului vrea să se convingă de existenţa unei majorităţi parlamentare, datorită faptului că pe parcursul zilei o serie de deputaţi au declarat că-şi vor retrage semnăturile în sprijinul lui Plahotniuc.

Partidul Democrat l-a acuzat pe Nicolae Timofti de faptul că prin refuzul său de a-l nominaliza pe Plahotniuc „împinge ţara într-un impas politic care poate evolua într-o profundă criză politică”.
La Chişinău au continuat demonstraţiile opoziţiei împotriva numirii lui Plahotniuc. Acestea au fost organizate de partizanii Platformei Civice DA şi ai formaţiunii de opoziţie „Partidul Nostru”.

www.tass.ru – 14 ianuarie