2016. január 15

Az államfő visszaküldte a parlamentnek a helyi önkormányzati képviselők jogállására vonatkozó törvényt

Klaus Iohannis államfő visszaküldte megfontolásra a parlamentnek azt a törvényt, amely módositja a helyi önkormányzati képviselők jogállását. Mint megállapitotta, a kihirdetésre megküldött jogszabály új változata befolyásolhatja a korrupció elleni küzdelmet és a képviselői sérthetetlenségre vonatkozó törvény hatékonyságát. A parlamentnek visszaküldött jogszabály szerint a polgármeseterek, megyei tanácsosok de még a megyei tanácsok elnökei is csak abban az esetben veszithetik el mandátumaikat, ha végleges törvényszéki döntés értelmében letöltendő szabadság-vesztésre itélték. Az államfő szerint maga az itélet és nem a biróság által kirótt bűntetés letöltésének körülményei azok, amelyek miatt valamely magas rangú tisztségviselő elvesziti integritását. A törvényt a Képviselőház elfogadta, miközben a Szenátus elutasitotta, a Felsőház lévén e jogaszabály esetében a döntő fórum. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.15)

Kivizsgálást inditott a korrupcióellenes hatóság az UNPR ellen

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) kivizsgálást inditott annak megállapitásáért, hogy bizonyos összeget mire költött a Románia Fejlődéséért Országos Szövetség (UNPR). A román közszolgálati rádió tudósitója által idézett ügyészségi források szerint a természeti csapások károsultjainak megsegitésére összegyűjtött pénzről van szó, amelyet utólag a párt saját kiadásainak fedezésére költöttek el. Ugyanezen forrás szerint, a DNA ügyészei a múlt hónapban házkutatást végeztek az UNPR székházánál. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 0.15)

Klaus Iohannis: A kultúra az oktatásba történő hosszú távú befektetések révén tartható fenn

A Román Kultúra Napja alkalmából a Román Akadémián tartott ünnepi ülésszakon Klaus Iohannis államfő beszédében kihangsúlyozta, hogy a kultúra az oktatásba történő hosszú távú befektetések révén tartható fenn. „Románia zsenge kulturális infrastruktúrával rendelkezik, mig a kulturális tevékenység sok esetben alkalmatlan helyiségekben zajlik és a személyzet is egyre inkább kevésbé motivált”, mondotta az államfő, hozzáfűzve: „Itt az ideje, hogy változtassunk ezen az állapoton, amely nem válik a román kultúra tiszteletére. De ehhez akarat kell”. Ionel Valentin Vlad, a Román Akadémia elnöke a Román Kultúra Napjának fontosságáról beszélt. „A román kultúra napján áttekintjük azt, amit megvalósitottunk és felvázoljuk azt, amit a jövőben tennünk kell a nemzeti kultúra és egység megszilárditásáért. Ezért fontos azonban a román nyelv családban és iskolában való elsajátitása és a román történelem tanitása”, hangsúlyozta Ionel Valentin Vlad. A Román Akadémia székházában sorra került eseményen részt vett Daniel pátriárka és Emil Constantinescu, Románia volt elnöke is. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.15)

A Nemzeti Kultúra Napját ünnepelte a Román Rádió Társaság

A Román Közszolgálati Rádió Társaság valamennyi központi és területi stúdiója külön műsorral ünnepelte a legnagyobb román költő, Mihai Eminescu születésnapját és a Nemzeti Kultúra Napját. Ez alkalommal Botosani-ban is, azon a helyen ahol 1850-ben Mihai Eminescu született, könyvbemutatókat és kiállitásokat szervesztek, valamint koncerteket és más kultúrális programokat tartottak. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.15)

Moldova Köztársaság elnöke Ion Pădurarut jelölte a kormányfői tisztségre

Nicolae Timofte, Moldova Köztársaság elnöke Ion Pădurarut, az elnöki adminisztráció főtitkárát jelölte a kormányfői tisztségre. Az államfő kétszer utasitotta el a Demokrata Párt által javasolt Vladimir Plahotniuc vitás üzletember jelölését. A Chişinău Rádió közlése szerint, csütörtökön, Kisinyóvban több ezren tűntettek Plahotniuc jelölése ellen, mig számos nemkormányszervezet az államfőtől azt kérte, hogy nevezzen meg egy tisztességes és becsületes jelöltet a kormányfői tisztség betöltésére. Nicolae Timofte kijelentette, hogy Ion Păduraru megnevezésekor tekintettel volt integritására, szakmai tudására és jogi téren szerzett tapasztalatára és reményének adott hangot, hogy a Păduraru által javaslandó kormányt a parlament is támogatja. Ion Păduraru prioritásai között emlitette meg az ország gazdasági helyzetének, illetve a kapcsolatok rendezését a nemzetközi intézményekkel és az Európai Unióval megkötött társulási egyezmény gyakorlatba ültetését. Másrészt, Marian Lupu, a Demokrata Párt elnöke úgy nyilatkozott egyik magán tévéadónak, hogy Ion Păduraru jelölése Moldova Köztársaságot az előrehozott választások irányába sodorhatja. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.15)