Strategia Energetică a României ar putea fi finalizată până la sfârşitul anului

Strategia Energetică a României ar putea fi finalizată până la sfârşitul anului, a afirmat, astăzi, premierul Dacian Cioloş după întâlnirea cu ministrul Energiei, Victor Grigorescu. Cei doi au discutat şi despre reducerea emisiilor, exploatarea resureslor şi despre planul de masuri pentru sezonul rece.

Reporter: Alice Georgescu – Una din priorităţile Ministerului Energiei este finalizarea strategiei energetice naţionale până la sfârşitul lunii septembrie. În perioada imediat următoare vor fi organizate mai multe consultări publice cu persoanele implicate pentru ca, în final, documentul să fie reprezentativ pentru sectorul energetic românesc. Prim-ministrul României, Dacian Cioloş.

Dacian Cioloş: Obiectivul va fi să finalizăm această strategie pentru ca România să poată să ştie cum stă, pe ce se bazează, care îi sunt perspectivele pe care şi le pregăteşte şi să poată să participe activ, inclusiv la discuţiile privind constituirea Uniunii Energetice la nivel european, ştiind ce vrea de la această discuţie.

Reporter: O altă prioritate a Ministerului Energiei este finalizarea planului de măsuri pentru sezonul rece.

Victor Grigorescu, ministrul energiei: Am discutat despre siguranţa în aprovizionare, despre dorinţa şi eforturile pe care le depunem pentru a asigura energie, gaz natural şi agent termic în perioada acestei ierni, despre dorinţa de a nu mai ajunge în anul următor în această situaţie, adică să finalizăm din timp toate planurile de măsuri pentru perioada de iarnă, stocuri de siguranţă şi alte elemente tehnice care să ne permită să depăşim anul viitor în condiţii optime.

Reporter: Premierul a discutat cu ministrul Victor Grigorescu şi despre securitatea de aprovizionare energetică a României, precizând că se lucrează la clarificarea anumitor aspecte din acest document pentru a se evita situaţiile neprevăzute.

Realizator: Astăzi, premierul Dacian Cioloş a avut o întrevedere şi cu ministrul agriculturii, Achim Irimescu. Discuţiile au evidenţiat că cele mai importante proiecte în acest domeniu sunt: derularea în bune condiţii a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, activitatea agenţiilor care au un rol în aplicarea politicii agricole comune, sistemul de irigaţii şi domeniul cercetării agricole. Seria de întâlniri va continua, mâine, cu discuţii ale şefului Executivului cu deţinătorii portofoliilor Mediu şi Comunicaţii.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 14 ianuarie