A încetat din viaţă Silvia Kerim

Muzeul Național al Literaturii Române anunță trecerea în neființă a ziaristei și scriitoarei Silvia Kerim.

Luni, 18 ianuarie, a încetat din viață Silvia Kerim, una dintre vocile cele mai cunoscute ale presei culturale din România și autoarea a numeroase cărți pentru copii.

Născută la București, absolventă a Facultății de Limbi Străine, secția Limba și Literatură Franceză. A debutat ca ziaristă la Contemporanul, iar ulterior a redactat articole pentru România liberă și pentru alte publicații din țară, printre care revista Cinema și prestigioasa revistă Secolul 20.

A lucrat apoi la Radio România în cadrul Direcției Culturale, în redacția „Teatru la microfon”, „Teatru la microfon pentru copii”. A fost Șef al Secției Arte. A lucrat ca producător delegat la Casele de Filme din Cadrul Consiliului Culturii semnând în această calitate. A colaborat cu regizori ca: Mircea Daneliuc, Alexandru Tatos, Mircea Veroiu, Nicolae Corjos, Sergiu Nicolaescu.

Ulterior a lucrat la AnimaFilm, în funcția de redactor-șef al secției de scenarii. A creat serialul pentru copii „Căsuța cu povești” (scenariu și regie), difuzat de TVR 1 și TVR 2 în anii 1995-1996.

Este autoarea musicalurilor pentru copii Mary Poppins, Frumoasa din pădurea adormită, Micuța Dorothy, Gulliver. Muzică – Marius Țeicu. Scrie cărți de memorialistică apreciate la noi: Ponica, o legendă; Vedere din Parfumerie; Fereastra de la Veneția; Amintirea ca un parfum…, volume răsplătite cu premiile Uniunii Scriitorilor, „Premiul special al Președintelui” UNITER; este nominalizată de Ministerul Culturii pentru „Premiul Național la categoria ARTE”. Deține Ordinul „Meritul Cultural – în grad de Cavaler” acordat de președintele României în anul 2004.

A fost declarată „Femeia anului 2004”, titlu acordat de American Biographical Institute. Este autoarea a numeroase cărți pentru copii, premiate toate: Bunica Albă, Poarta de sticlă, Semnul de iarbă, Povestiri despre prietenii mei, O poveste cu nouă povești, Puf etc.